AKTUELNO

"Pre smrti baba Vange 1996. godine ljudi širom Balkana dolazili su kod žene u čiju su moć verovali. Verovali su da može da leči i da vidi ono što niko drugi ne može".

Ovim rečima je opisala Baba Vangu novinarka Gergana Krasteva, koja je za potrebe teksta britanskog magazina "Metro" otputovala u Bugarsku da bi obišla kuću u kojoj je živela čuvena pororčica.

"Balkanski Nostradamus", tako su je zvali, a epitet je zaslužila predskazanjima kao što su Černobilj, smrt princeze Dajane, Njujork 9/11, pa i predviđanjem sopstvene smrti u 85. godini.

Foto: Wikipedia.org/Пакко

Svaki put kad bi "nešto pogodila" legenda o njoj bi postajala sve veće. Posetila sam njen dom i tada sam saznala da sve do smrti Vanga nije koristila porodično prezime - Gušterova, zapravo prezime je izvedenica iz reči gušter. Živela je u maloj kući u Rupitama, selo koje joj je, kako je tvrdila za života, služilo kao izvor energije.

Njena jednostavna i skromna kućica ima dve sobe. Ima dosta pravoslavnih ikona i ostalih hrišćanskih simbola. Nekoliko metara do njene kuće nalazi se neka vrsta šupe u kojoj se Vanga nalazila sa ljudima koji su želeli da pričaju s njom. Tu sam videla mali sto i veliki beli čaršaf prekriven cvećem. Kažu da je ovo mesto gde se dva sveta spajaju, ono što niko ne vidi ili ne treba da vidi. Scena koja ostaje u glavi.

Vanga je oslepela sa 12 godina posle tornada koji je pogodio jugozapadnu Bugarsku. Legenda kaže da ubrzo posle toga počela je da razvija moći.

Autor: