AKTUELNO

Poznati istoričar hrane tvrdi da je otkrio originalni recept za špagete karbornara. Kaže da je prvi spomen popularnog klasika testenine pronašao u jednom kulinarskom časopisu iz 1954. godine. Ali, ovaj istorijski recept ima vrlo malo zajedničkog sa sadašnjom verzijom…

U tom kulinarskom časopisu prava karbonara, na užas mnogih tradicionalnih Italijana, uključuje beli luk i sir grijer.

Već je dobro poznato da klasična priprema uz špagete dopušta još samo četiri sastojka i da Italijani smatraju da je sramotno ako u sos umešate pavlaku za kuvanje kojoj nema mesta ni u jednom tradicionalnom receptu.

Nakon Ćesarijeve objave, razni italijanski restorani su se pobunili. Navodno se, kažu, u njihovim restoranima još od početka 20. veka kuva poznati recept sa jajima, biberom, sirom pekorino i "guancialeom", svinjskom slaninom sušenoj na vazduhu.

Luka Ćesari izjavio je nakon objave nove spoznaje:

- Ljudi su mi želeli smrt i vređali me i govorili mi da treba da idem u zatvor.

Pobuna u Italiji

"Moja baka je uvek tako radila. A kuvarice su prenosile recept u kuhinji na druge generacije", kaže Alberto Marteli, menadžer "La Carbonare" u Rimu.

Bilo kako bilo, jedno je sigurno: nema pisanog zapisa o receptu za karbonaru u tom smislu.

Ćesarijeva verzija iz kulinarskog časopisa sredinom 1950-ih zapravo bi mogla da bude prvi zapisani recept, samo što nije odgovarala tradicionalnoj italijanskoj verziji. Prema istoričaru hrane, špageti karbornara možda su nastali tokom Drugog svetskog rata kada su američki vojnici bili stacionirani u Rimu.