AKTUELNO

Prošlo je 56 godina od kako se Džerold Poter (53) ukrcao na let za Dalas sa kojeg se nikada nije vratio. Do dana današnjeg, vlasti ne mogu da odgonetnu šta se s njim dogodilo.

Čovek se smestio u avion DC-3 na aerodromu u Ilinoisu, u društvu supruge Keri, a sve što se kasnije dogodilo ostaje u domenu nagađanja.

Poter je obavljao funkciju gradskog većnika u Pontijaku, a 29. aprila 1968. putovao je u Dalas gde se održavala konferencija organizacije “Lions Clubs”.

Tokom leta, obavestio je suprugu da ide do toaleta, a nekoliko trenutaka kasnije avion se zatresao. Pretpostavljajući da je reč o turbulenciji niko nije pridavao previše pažnje tom događaju.

Kada je prošlo 20 minuta, žena se zabrinula i pozvala stjuardesu.

Kabinsko osoblje je proverilo toalet u zadnjem delu i shvatilo da Poter nije tamo, a pažnju su im privukla poluotvorena (izlazna) vrata.

Nekako u isto vreme, u pilotskoj kabini se uključila lampica koja je signalizirala da su vrata otvorena.

Tada se pojavila unezverena stjuardesa.

“Mislim da imamo problem, čini se da je jedan od putnika nestao”, rekla je.

Avion je prinudno sleteo u Springfild, a niko nije mogao da shvati šta se dogodilo.

Istraga Savezne uprave za civilno vazduhoplovstvo (FAA) utvrdila je da nema štete u zadnjem delu aviona, osim što je lanac koji je dodatno osiguravao vrata nađen na podu.

Spekulisalo se da je turbulencija bacila Potera na vrata, posle čega je lanac pukao, a on ispao napolje.

Ipak, niko od putnika nije čuo udarac ili krik, što bi bilo očekivano u takvoj situaciji. Da stvar bude čudnija, potraga za njegovim telom (na području koji je avion preletao) nije dala nikakav rezultat.

Supruga je kasnije tužila avio-kompaniju i odbacila spekulacije o samoubistvu.

“Bio je srećan i stabilan čovek. Putovao je na sastanak kluba čiji je bio istaknuti član, i tome se veoma radovao”, kazala je Keri Poter.