AKTUELNO

Petog januara ove godine, Englez Stiven Dejvis (72) iz Nju Brajtona zaprepastio je mnoge meštane kada je u ranim jutarnjim časovima pronašao ostatke ogromnog stvorenja nanetog na peščanu obalu u blizini reke Mersi na ušću zaliva Liverpul.

Iako mnogi u ovim krajevima ovo neobično stvorenje nazivaju "džinovskim vanzemaljcem" ili "Nesi iz Nju Brajtona", Dejvis je zapravo naišao na ostatke džinovske ajkula (Cetorhinus maximus) dugačke skoro 5 metara.

"Trčao sam po plaži i pomislio 'šta je to'? Bilo je prilično veliko. Jedan ribar mi je rekao da bi to mogao da bude ogroman pas, kakav se retko viđa ovde. U suštini, nikada nisam naišao na nešto slično ranije", rekao je Dejvis, prenosi "Science Alert".

Džinovska ajkula je druga najveća vrsta ribe, posle kitova. Može da naraste do 12 metara u dužinu. Obično živi u umerenim vodama. Iako su ogromne životinje, nisu veliki predatori, kreću se sporo i hrane se planktonom.

A Dejvis je verovatno pronašao bebu džinovske ajkule.

Kris Kureton iz organizacije "British Divers Marine Life Rescue" pregledao je pronađene ostatke i potvrdio "identitet" stvorenja.

"Najjači dokaz da se radi o džinovskoj ajkuli su bila duga leđna peraja. Rep je bio pun kostiju, a da je kit, bio bi pun mesa", objasnio je Kureton.

Džinovska ajkula il džinovski pas se obično viđa duž obala jugozapadne Engleske, Velsa i zapadne Škotske tokom letnjih meseci. Naučnici su tek nedavno otkrili da je reč o retkom slučaju delimično toplokrvnih riba. Satelitsko praćenje je pokazalo da ove životinje migriraju na velike udaljenosti tokom zime.

"Do sada nisam video da ih je voda odnela na obalu Mersija. Možda ova riba nije uginula u blizini, ali je telo donela nedavna oluja", rekao je Kureton.

Autor: