AKTUELNO

Ogromni morski sisari su izdržljiva stvorenja, ali ovako teške povrede smanjuju šansu za preživljavanje, upozoravaju stručnjaci

Grbavi kit sa slomljenom kičmom primećen je blizu obala Južne donje Kalifornije u Meksiku. Pretpostavlja se da je ogromna životinja povređena u sudaru sa brodom. Nažalost, veruje se da je lomljenje kičme dovelo do deformacije repa koja će se verovatno pokazati fatalnom.

Ovog kita primetio je u decembru podvodni fotograf i videograf Aleksander Šmit iz organizacije Apeks oušn dajver, što je podelio na Instagramu, prenosi LiveScience.

Naučnici su prvobitno mislili da je reč o grbavom kitu po imenu Mun, koji je sa slomljenom kičnom prešao put od Kanade do Havaja. Međutim, bliža analiza biologa Stefani Stek iz fondacije Pacifik vejl potvrdila je da je reč o dva različita kita.

- Kao i u slučaju Muna, verujem da će ovo biti fatalna povreda. Kitovi su jako izdržljiva stvorenja, ali ovako teške povrede mogu drastično da smanje njihovu šansu za preživljavanje u prirodi – rekla je ona za LiveScience.

Slomljena kičma otežava kretanje kitova, onemogućava njihovu migraciju, hranjenje, izlazak na površinu po vazduh…

- Grbavi kitovi imaju ekstremno ograničenu energiju i povreda poput ove utiče na njihovu mogućnost kretanja, što može da ima katastrofalne posledice. Osim toga, slomljena kičma verovatno izaziva veliki stres i jake bolove – rekla je Stefani Stek.

Ne zna se tačno kako je ovaj kit povređen, ali se veruje da je do toga doveo sudar sa brodom jer je to najčešći slučaj. Organizacija Prijatelji mora procenjuje da takvi sudari godišnje ubiju oko hiljadu kitova. Prema istraživanjima iz 2021, smanjenje brzine brodova bi smanjilo takve nesreće za između 25 i 30 odsto.

Autor: