AKTUELNO

Novo, intrigantno istraživanje otkriva noćni sjaj na nebu iznad Marsa koji se vidi golim okom, kao i implikacije tog otkrića za buduća istraživanja i naučno razumevanje Marsove atmosfere. identifikovala je nežno zeleni sjaj na noćnom nebu Marsa vidljiv ljudskom oku. Svetlost u polarnim područjima, posmatrana između visina od 40 do 60 kilometara tokom marsovske zime, sugeriše potencijalnu vidljivost za buduće istraživače na površini Marsa.

Planetarni naučnik Žan-Klod Žerar sa Univerziteta Lijež u Belgiji ističe značaj ovog neočekivanog otkrića i naglašava da je ono neočekivano i zanimljivo za buduća putovanja na Crvenu planetu.

Noćni sjaj, čest fenomen u atmosferama planeta i drugih tela u Sunčevom sistemu, rezultat je rekombinacije atoma u molekule na noćnoj strani, koje pritom emituju fotone. Na Zemlji se noćni sjaj pojavljuje kao slojevi zelene, zlatne i crvenkaste svetlosti. Druge planete pokazuju varijacije, poput infracrvenog na Veneri i ultraljubičastog na Jupiteru.

Mars, prethodno poznat po infracrvenom i ultraljubičastom noćnom sjaju, sada otkriva i golom oku vidljiv noćni sjaj. Žerar i njegove kolege analizirali su podatke s Trace Gas Orbiter-a, otkrivajući vidljivo noćno svetlo na južnom polu tokom marsovske zime. Taj sjaj proizlazi iz kombinacije transportovanih atoma kiseonika koji stvaraju dikiseonik (O2), pritom emitujući vidljiv sjaj, navodi se u časopisu Nejčr Astronomi.

Autor: