AKTUELNO

Zbog sve češćih erupcija vulkani predstavljaju mnogo veću pretnju po čovečanstvo nego što se ranije mislilo, upozoravaju naučnici iz Velike Britanije.

Analizirajući vulkansku aktivnost u prethodnih 100.000 godina, istraživači sa Univerziteta u Bristolu napravili su hronologiju supererupcija, koje mogu proizvesti oko 1.000 gigatona lave.

Vulkan Jelouston u Vajomingu u SAD označen je kao supervulkan čija bi erupcija mogla u potpunosti da promeni postojeću klimu na Zemlji. U studiji naučnika iz Bristola navodi se da se katastrofalne erupcije događaju na svakih 17.000 godina.

Foto: Tanjug

- U prethodnoj analizi iz 2004. godine pisalo je da se ovakve erupcije događaju na svakih 45 ili više hiljada godina. Sada se to umnogome promenilo - kaže Džonatan Rudžer, jedan od istraživača.

Poslednje dve supererupcije bile su pre 30.000 i pre 20.000 godina. “Imali smo sreće što se nijedna erupcija od tada nije dogodila. Ali važno je da to i cenimo.

Priroda nije uvek precizna, zato moramo da budemo obazrivi jer pretnja uvek postoji“, nastavlja.

Još 2014. godine naučnici iz SAD upozorili su da vulkan u Jeloustonu „ključa“, a da bi u slučaju njegove erupcije gradovi u krugu od 300 milja bili potpuno prekriveni pepelom do kolena.

Pročitajte još: OVA ZANIMANJA loše utiču na zdravlje

#Erupcija

#Vulkan

'