AKTUELNO

Prvi pun Mesec ovog meseca bio je vidljiv 1. avgusta, dok će drugi (plavi) pun Mesec uslediti večeras iza ponoći, 31. avgusta. Uz plavi Supermesec, na nebu će biti vidljiv i Saturn.

Večeras ćemo imati priliku da vidimo plavi Supermesec. Sam Mesec neće poprimiti plavu nijansu, ali ovaj izraz označava drugi pun Mesec u istom mesecu.

Prvi pun Mesec ovog meseca bio je vidljiv 1. avgusta, dok će drugi (plavi) pun Mesec uslediti večeras 31. avgusta. Uz plavi Supermesec, na nebu će biti vidljiv i Saturn. Supermesec je specifičan jer je 16 odsto svetliji od proseka, a izgleda veći od punog Meseca.

Ova pojava se dešava kada je Mesečeva orbita najbliža Zemlji, u trenutku punog Meseca. Ovakva pojava je moguća jer Mesecu treba 29,53 dana da obiđe Zemlju, dok kalendarski mesec može trajati 31 dan. Poslednji će biti 28. septembra, a naziva se i Mesec žetve, navodi NASA. Prema proračunima penzionisanog NASA-inog astrofizičara Freda Espenaka, Mesec će biti udaljen približno 355.000 kilometara. Ovo ga pozicionira kao najjače osvetljeni mesec cele 2023.

Samo 3 odsto punih Meseca su plavi Meseci, a sledeći neće biti vidljiv do maja 2026. U 2037. ovaj fenomen će biti vidljiv i u januaru i martu.

Šta znači pojam Supermesec?

Putanja Meseca oko Zemlje nije savršeno kružna, već blago izdužena elipsa. Ta elipsa je blago pomerena, označavajući perigej kao tačku najbližu Zemlji, a apogej kao tačku najudaljeniju od Zemlje. Prosečna udaljenost Meseca od Zemlje je približno 384.400 km.

Gravitacioni efekti Sunca i planeta (uglavnom Sunca) utiču na putanju Meseca oko Zemlje, izazivajući dodatno pomeranje. Dakle, perigej nije uvek ista blizina, niti je apogej ista udaljenost. U perigeju, Mesec nam se približava na otprilike 363.295 km, dok se u apogeju nalazi na otprilike 405.503 km. Iako termin "Supermesec" nije naučni termin, to je ime koje su skovali posmatrači neba.

Astronomi koriste izraze "Mesec u perigeju" i "Mesec u apogeju" da označe ovaj fenomen.

Autor: