AKTUELNO

Priroda nam donosi još jedan zadivljujući prizor na nebeskom svodu! Meteorolozi i astronomi širom sveta su uzbuđeni zbog nadolazeće meteorske kiše, poznate kao Perseidi, koja će svoj vrhunac dostići između 12. i 13. avgusta.

Ovaj nebeski fenomen obećava pružiti nezaboravni spektakl svim ljubiteljima astronomije i prirode.

Perseidi, poznati po svom intenzitetu i brojnosti meteora, predstavljaju godišnji događaj koji privlači pažnju zaljubljenika u astronomiju širom sveta. Ova meteorska kiša izazvana je prašinom i sitnim fragmentima asteroida Swift-Tuttle, koja se zapravo sastoji od ostataka kometa koji su ostavljeni tokom svojih putešestvija kroz Sunčev sistem.

Tokom Perseida, Zemlja prolazi kroz oblak ovih čestica, koje ulaze u našu atmosferu brzinom od oko 59 kilometara u sekundi. Rezultat ovog fascinantnog sudara između svemirskih čestica i atmosfere jeste svetlosni spektakl poznat kao meteorska kiša. Oni se brzo kreću kroz noćno nebo, ostavljajući svijetle tragove za sobom, koji se mogu videti i sa zemlje čak i bez teleskopa.

Najbolje vreme za posmatranje Perseida je obično kasno uveče 12. avgusta i rano ujutro 13. avgusta, kada je nebo najtamnije i meteori najsjajniji. Ovogodišnja meteorska kiša obećava pružiti posebno spektakularan prikaz, s obzirom na relativno povoljne uslove za posmatranje i minimalno svetlosno zagađenje.

Stručnjaci preporučuju da se za najbolje iskustvo Perseida udaljite od svetlosno zagađenih urbanih područja. Potražite udobno mesto sa širokim vidikom prema noćnom nebu i sačekajte čaroliju da počne. Nema potrebe za posebnom opremom – samo otvorene oči i strpljenje.

Dok se Perseidi budu sjajno spuštali sa neba tokom narednih dana, ovo je savršena prilika za sve nas da se povežemo sa čarima svemira i prirode. Meteorska kiša Perseida pruža nam priliku da zastanemo, zagledamo se u nebo i shvatimo kako smo mali deo ogromnog univerzuma koji nas okružuje. Stoga ne propustite ovu čarobnu noćnu predstavu koja će nas ostaviti bez daha.

#Asteroidi

#Kiša meteora

#meteori