AKTUELNO

Srpska pravoslavna crkva slavi danas Svetog Ignjatija Bogonosca.

Ovaj dan posvećen je svešteniku mučeniku Ignjatiju Bogonoscu.

U Novom zavetu je zapisano da je Isus Hristos u one dane kad je učio svoje mučenike i rekao: "Ko se ponizi kao dete ovo, onaj je najveći u carstvu nebeskom".

To dete bio je Ignjat, koji će kasnije stradati zbog vere svoje, za vladavine cara Trajana. Trajanovi vojnici su ga uhavtili i bacili lavovima u rimskoj areni.

Kod Srba u seoskim sredinama postoji priča da je Sveti Ignjat bio veliki grešnik, pa ga je Bog za kaznu odredio da na leđima prenosi putnike preko reke.

Ignjat kaznu primi smerno i poče marljivo da obavlja posao. Jednom naiđe usplahireni putnik, koji zatraži da ga što pre Ignjat prebaci na drugu obalu. Ignjat ga upita zašto toliko žuri, a putnik reče da su preko svatovi i da želi da ih stigne i urekne mladu.

Sveti Ignjat se na to razljuti i jednim udarcem ubi ljubomornog nesrećnika. Bog, koji sve vidi, oprosti Ignjatu sve dotadašnje grehe i oslobodi ga teškog posla.

Pročitajte još: SMRT sada ima nalog na Instagramu!

U metohijskim selima na dan Svetog Ignjata svi ukućani ustaju rano, svako uzme po jednu pripremljenu grančicu drveta i njome maše iznad ognjišta za dobro zdravlje, napredak u stoci i dobar rod useva.

Kokošiji Božić

Sveti Ignjat se slavi i kao krsna slava.

Preuzeto iz "Srpski narodni kalendar" Dragomir Antonić

#Praznik

#SPC

'