AKTUELNO

Na današnji dan rođen je francuski hemičar i biolog Luj Paster.

1571 - Rođen je nemački astronom, matematičar i fizičar Johan Kepler, koji je s tri fundamentalna zakona o kretanju planeta dokazao Kopernikovu hipotezu o heliocentričnom sistemu.

1822 - Rođen je francuski hemičar i biolog Luj Paster, pronalazač vakcina protiv besnila, antraksa i crvenog vetra. Otkrio je postupak konzerviranja hrane sprečavanjem razmnožavanja bakterija, koji je kasnije nazvan "pasterizacija". Osnovao je mikrobiologiju i stereohemiju i organizovao 1888. čuveni institut, nazvan njegovim imenom.

1882 - Ukazom kneza Milana Obrenovića o odobrenju Trgovinskog sporazuma i Konzularne konvencije sa SAD, uspostavljeni su diplomatski odnosi Srbije i SAD.

1945 - U Vašingtonu je osnovan Međunarodni monetarni fond. Pravilnik o radu Fonda izradila je monetarna i finansijska konferencija 44 zemlje UN, koju je u leto 1944. u Breton Vudsu sazvao predsednik SAD Frenklin Ruzvelt.

1956 - Flota UN počela je čišćenje Sueckog kanala koji su Egipćani onesposobili tokom Sueckog rata potopivši u njemu veći broj brodova.

1972 - Australija je obustavila vojnu pomoć Južnom Vijetnamu i time okončala učešće u Vijetnamskom ratu.

1989 - Egipat i Sirija su posle 12 godina prekida obnovili pune diplomatske odnose.

1996 - U Ruandi je počelo prvo suđenje za genocid učesnicima masakra nad 800.000 pripadnika plemena Tutsa 1994.

1998 - Na severu Kosova su, nakon kratkotrajnog primirja, obnovljeni sukobi srpskih snaga bezbednosti i kosovskih Albanaca.

2000 - Većina Rusa izabrala je za ličnost stoleća vođu Oktobarske revolucije Vladimira Iljiča Lenjina.

2007 - U samoubilačkom napadu u predgrađu Islamabada ubijena je bivša pakistanska premijerka i liderka opozicije Benazir Buto, nakon predizbornog mitinga u gradu Ravalpindi. U napadu je poginulo još 20 ljudi, a u neredima koji su usledili ubijeno je više desetina osoba.

2009 - U Hrvatskoj održani predsednički izbori, na kojima ni jedan od 12 kandidata nije osvojio više od 50 odsto glasova izašlih na birališta. U drugom krugu izbora održanom 10. januara predsednički kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) Ivo Josipović pobedio je ; nezavisnog kandidata i bivšeg SDP-ovaca Milana Bandića.

2015 - Film "Ratovi zvezda - Buđenje sile" dostigao je za 12 dana od premijere zaradu od milijardu dolara, što predstavlja rekord u istoriji kinematografije.

#Datumi

#Istorija

#Vremeplov

'