AKTUELNO

Arheolozi su u centralnoj Holandiji otkrili 4.000 godina staro svetilište sačinjeno od jarkova i humki, za koje veruju da je služilo kao sunčani kalendar, slično Stounhendžu, čuvenom kamenom krugu u južnoj Engleskoj.

Navodi se da je to bilo zdanje veliko kao najmanje tri fudbalska terena i izgrađeno od zemlje i drveta, tako da se poravna sa suncem tokom solsticija, preneo je Rojters.

Arheolozi su takođe otkrili mnogo toga, od životinjskih skeleta preko ljudske lobanje do drugih vrednih predmeta poput bronzanog vrha koplja, na mestima gde je sunce sijalo kroz otvore, navodi se u saopštenju opštine Til, grada udaljenog oko 70 kilometara istočno od Roterdama, gde je lokalitet iskopan.

Pretpostavlja se da je ovo svetilište verovatno bilo veoma značajno mesto gde su ljudi obeležavali posebne dane u godini, obavljali rituale i sahranjivali svoje mrtve.

Dodaje se da su redovi stubova stajali duž staze koje se koriste za procesije.

Tokom iskopavanja lokaliteta 2017. godine, arheolozi su takođe otkrili nekoliko grobova, a jedan od njih odsnosio se na ženu sa staklenom perlom iz Mesopotamije, današnjeg Iraka.

To je najstarija perla ikada pronađena u Holandiji i istraživači su rekli da je dokazano da su žitelji ovih prostora bili u kontaktu sa ljudima udaljenim skoro 5.000 kilometara.

Arheolozima je trebalo šest godina da istraže više od milion iskopanih predmeta iz kamenog, bronzanog i gvozdenog doba, kao i iz rimskog carstva i srednjeg veka.

Nakon završetka iskopavanja, lokacija je ponovo pokrivena kako bi se omogućili građevinski radovi, a neka otkrića biće izložena u lokalnom muzeju u Tilu i u Holandskom nacionalnom muzeju antikviteta.

#Stounhendž