AKTUELNO

Na današnji dan umro je srpski istoričar, teolog i književnik Jovan Rajić.

69 - U Rimu su cara Aula Vitelija ubile pristalice Tita Flavija Vespazijana, koji se u Egiptu proglasio carem.

640 - Saraceni (Arapi) su zauzeli Aleksandriju, dve godine pošto su otpočeli invaziju na Egipat.

1639 - Rođen je francuski pisac Žan Rasin, istaknuti predstavnik klasicizma, koji je do savršenstva doveo francusku tragediju, uprostio radnju i insistirao na psihološkoj analizi ljudskih, naročito ljubavnih strasti. Pisao je veoma melodičnim stihovima. Dela: tragedije "Andromaha", "Fedra", "Britanikus", "Berenisa", "Mitridat", "Atalija", komedija "Parničari".

1666 - Umro je italijanski slikar Gverčino, pripadnik bolonjske slikarske škole, vodeći barokni majstor. Najviše je oslikavao crkve i palate i posebno je poznat po kompoziciji "Aurora" u rimskoj palati Kasino Ludovizi, koja je jedan od najlepših primera iluzionističkog slikarstva.

1790 - Ruske trupe pod komandom Aleksandra Suvorova razbile su Turke i zauzele grad Ismail, važnu luku u delti Dunava.

1801 - Umro je srpski istoričar, teolog, književnik Jovan Rajić. Školovao se u Sremskim Karlovcima, gde je i rođen, u jezuitskoj gimnaziji u Komoranu, i u Šopronu (protestantska gimnazija). Zaršio je Duhovnu akademiju u Kijevu. Radio je kao profesor u Karlovcima i Novom Sadu (geografija sa istorijom). Pošto se zamonašio 1772. postaje arhimandrit manastira Kovilj u Bačkoj. Uz Dositeja Obradovića Rajić je verovatno najučeniji Srbin svog vremena. Njegov "Katihizis", koji je izradio na traženje carice Marije Terezije, najprevođenija je srpska knjiga 18. veka.

1858 - Rođen je italijanski kompozitor Djakomo Pučini, čije se opere odlikuju jakim emocijama, patetičnošću i sentimentalnošću. Dela: opere "Boemi", "Toska", "Madam Baterflaj", "Turandot", "Manon Lesko", "Devojka sa Zapada", "Djani Skiki", "Turandot" (nedovršena).

1888 - Narodna skupština Kraljevine Srbije prihvatila je novi ustav. Kralj Milan Obrenović se potom povukao sa prestola prepustivši vlast namesništvu, pošto je naslednik prestola Aleksandar bio maloletan.

1917 - U Brest-Litovsku su otpočeli mirovni pregovori Nemačke i nove ruske vlade (bolješevičke) uspostavljene Oktobarskom revolucijom.

1942 - Američki bombarderi napali su glavni grad Burme (danas Mjanmar) - Rangun (danas Jangon), koji su u Drugom svetskom ratu okupirali Japanci.

1965 - U Beogradu je počeo da radi sistem daljinskog centralnog grejanja. Grad Beograd je novembra 1959. definisao osnivanje preduzeća za proizvodnju toplotne i električne energije - "Toplana". Izgradnja objekta na Novom Beogradu počela je u decembru 1961. a termoelektrana "Novi Beograd", puštena je u rad 1965. i iz nje je deo Beograda, pored toplotne, snabdevan i električnom energijom.

1988 - Južna Afrika potpisala je sporazum sa UN, kojim je dala nezavisnost Namibiji, poslednjoj koloniji na afričkom kontinentu, bivšoj nemačkoj koloniji (Jugozapadna Afrika), od Prvog svetskog rata pod upravom Britanije, zatim Južne Afrike.

1989 - Umro je irski pisac Semjuel Beket, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1969. koji je 1953. dramom "Čekajući Godoa", po mnogima, najznačajnijim dramskim tekstom epohe, otvorio eru "drame apsurda". Njegovim delima dominira raspad građanskog društva, beznadežnost i apsurd. Živeo je u Francuskoj i pisao na francuskom, smatrajući da se tek na stranom jeziku može pisati bez stila, što je bio njegov ideal. Ostala dela: roman "Marfi", trilogija "Moloa", "Malone umire", "Neimenljivi", drame "Kraj igre", "Poslednja traka", "Igre bez reči", "Srećni dani", "Igra", "Ne ja".

1994 - Italijanski predsednik vlade Silvio Berluskoni je zbog optužbi za korupciju podneo ostavku, sedam meseci pošto je kao 53. posleratni šef vlade preuzeo kormilo koalicione vlade konzervativnih partija.

2003 - U Beogradu je počelo suđenje optuženima za ubistvo predsednika vlade Srbije Zorana Djinđića.

2014 - Umro je Džo Koker, britanski rok muzičar. Džon Robert Koker, pevač i tekstopisac, u karijeri dugoj više od 40 godina, stvorio je niz hitova, poput "You Are So Beautiful", "Up Where We Belong", "With A Little Help From My Friends".

#Datumi

#Kalendar

'