AKTUELNO

Sveti Stefan Piperski bio je hrišćanski podvižnik iz 17. veka iz sadašnje Crne Gore a tadašnje Hercegovine Svetog Save. Po poreklu je bio Srbin, rođen u nikšićkom plemenu, u selu Kuta u Župi Nikšićkoj, od siromašnih, ali blagočestivih roditelja, Radoja i Jaćime.

Po predanju podvizavao se najpre u manastiru Morači, gde je bio i iguman. Turci su ga odatle proterali, i on se nastanio u Turmanu Rovačkom, na mestu koje se sad naziva Ćelište. Posle se preselio i nastanio u Piperima u jednoj ćeliji, gde je do smrti ostao u teškom podvigu.O sv.Stefanu Piperskom i svetoj obitelji Ćeliji Piperskoj, kao srpskom svecu i srpskom manastiru, kao i o slavnim Nemanjićima piše nikšićki list Onogošt, u broju 23. za 1899.godinu.

Njegove mošti u manastiru Ćelija Piperska ubrzo su počeli da obilaze ne samo Srbi već i Turci i Albanci, jer su se pročule zbog svog čudotvorstva. Kult Stefana Piperskog brzo se proširio po Crnoj Gori i Boki, ali i ostalim krajevima gde žive Srbi, a kao svetog čoveka poštovali su ga i Turci i Albanci.

Osnivač je i ktitor manastira Ćelija Piperska, koji je nastao na mestu gde se on podvizavao. Umro je 20. maja 1697. godine. Njegove mošti i sada tu počivaju.

Srpska pravoslavna crkva slavi ga 20. maja po crkvenom, a 2. juna po gregorijanskom kalendaru.

#Svetac