AKTUELNO

Zbog genetskog poremećaja, jedna od 90 beba u selu Salinas u Dominikanskoj Republici rodi se kao devojčica, da bi se tek u pubertet "pretvorile" u dečake i dobile muške polne organe.

Poremećaj nastaje kao posledica nedostatka dihidrotestosterona u materici tokom trudnoće. Ovo stanje je toliko često da imaju i žargonski naziv za decu s tim poremećajem - "guevedoces" ili u prevodu "penis sa 12".

Džoni, danas 24-godišnjak, rođen je kao devojčica i roditelji su mu dali ime Felisiti. Ipak, kaže kako se uvek više osećao kao dečak.

Foto: Printscreen YouTube

- Za odlazak u školu su mi oblačili suknje i haljine. Međutim, to mi se nije sviđalo, kao ni igračke za devojčice s kojima nisam hteo da se igram. Radije sam se igrao loptom sa dečacima - kaže Džoni za BBC.

Ovaj gentski poremećaj u medicini je otkriven 70-ih godina prošlog veka, kada je Dominikansku Republiku posetila naučnica sa medicinskog fakulteta "Kornel" u Njujorku, dr Džulijan Imperato.

Foto: Printscreen YouTube

Ona je obavila mnoštvo pretraga na deci s ovim poremećajem, uključujući i bolne biopsije testisa, pre nego što je došla do odgovora šta se zapravo događa.

- Nakon začeća, plod ima ili par X hromozoma (ako je u pitanju žena) ili XY hromozome (muškarac). Međutim, prvih nekoliko nedelja u materici nismo ni jedno ni drugo, iako bebama oba pola u tom periodu počinju da rastu bradavice - započela je dr Džulijan.

- Otprilike osam nedelja nakon začeća, na plod počinju da deluju polni hormoni. Ako je beba genetski muškarac, u telu počinje da se proizvodi hormon dihidrotestosteron, koji je odgovoran za formiranje muških polnih organa. Kod devojčica se ovaj hormon ne proizvodi - dodala je.

Foto: Printscreen YouTube

Istražujući ovaj slučaj, dr Imperato je otkrila kako je razlog zbog kog se dečaci u Dominikanskoj Republici rađaju kao devojčice upravo nedostatak enzima koji testosteron pretvara u dihidrotestosteron.

- Ovaj nedostatak je genetski poremećaj koji je prilično čest u Dominikanskoj Republici. Zato se dečaci rađaju bez penisa, odnosno kao devojčice. Tek u pubertetu, dolaskom novog talasa testosterona, njihovo telo reaguje i počinje da im raste penis, testisi i telo poprima muške odlike - objasnilaje dr Džulijan.

Foto: Printscreen YouTube

Ona je kroz svoja istraživanja otkrila kako ove promene ne dovode ni do kakvih ozbiljnijih zdravstvenih komplikacija, te kako većina dece spremno prihvata svoj muški identitet, dok jako mali broj njih odluči da ide na operaciju uklanjanja penisa i ostane žena. Kod njih je s tim došlo do jačanja rodne ravnopravnosti.

- Dečak iil devojčica, za mene nema razlike, voleću svoje dete svakako - izjavila je majka.