AKTUELNO

Republički zavod za zaštitu spomenika kulture je jedna od navažnijih ustanova kulture u Srbiji, ako se ima u vidu sve što je urađeno u proteklih sedam decenija, izjavio je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević na proslavi 70 godina rada Zavoda.

Vladan Vukosavljević je naveo da je veliki broj neprocenjivog blaga naše materijalne kulturne baštine ostao sačuvan zahvaljujući Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture.

- Naš nacionalni identitet i multinacionalni identitet možemo prezentovati kulturnim identitetom - rekao je Vukosavljević.

Prema njegovim rečima, koreni zaštite spomenika kulture u Srbije potiču još iz srednjeg veka.

- Povelje koje su donosili ktitori, kojima je zabranjivano da se njihove zadužbine oštećuju i uništavaju, imale su snagu zakona - rekao je ministar kulture i informisanja.

Napominje da je poziv na izučavanje, sakupljanje, prevođenje, štampanje "raznih stvari koje Srbima mogu korisne biti", uputio Zaharije Stefanović Orfelin 1768. godine u predgovoru svog prvog broja Slaveno serbskog magazina.

- Osobitu i veliku pohvalu zaslužili bi oni koji bi svoj rad priložili istraživajući i opisujući starine srpskog naroda, o čemu je do sada i na drugim jezicima rađeno, a na našem jedva gde se nađe, veli Zaharije Stefanović Orfelin - preneo je Vukosavljević.

Naglašava da je osnivanjem i početkom rada Zavoda za zaštitu spomenika kulture Republike Srbije, počela da se razvija organizovana briga oko čuvanja, proučavanja, valorizacije, prezentacije i sve ukupne afirmacije spomenika kulture.

U Zavodu danas radi 58 zaposlenih koji obavljaju složene poslove zaštite najznačajnijih spomenika kulturne baštine u zemlji i inostranstvu.

Rezultati rada stručnjaka u Zavodu su, između ostalog, vidljivi u Centralnom registru nepokretnosti dobara Republike Srbije, koji se vodi u Republičkom zavodu od 1981. godine. U tom Centralnom registru trenutno je upisano 2.536 nepokretnih kulturnih dobara, od kojih je 200 od izuzetnog značaja, a 528 od velikog značaja.

Srbija sada ima pet upisa na Uneskovoj listi svetske baštine: manastir Studenica, Stari Ras sa Sopoćanima, srednjevekovne spomenike na Kosovu, lokalitet Feliks Romulijana i Stećke.

#Republički zavod za zaštitu spomenika

#Vladan Vukosavljević

'