AKTUELNO

Ovo svi roditelji treba da znaju.

Iluzija oličena u liku dekice u crvenom odelu koji živi u Laponiji, leti u sankama koje vuku irvasi i deci kroz dimnjak donosi poklone za Božić i Novu godinu jeste marketinški trik u koji prvenstveno veruju odrasli.

Roditelji od ne baš lepe i teške stvarnosti odvlače decu još dok su bebe, pa im tako priređuju prazničnu radost sve dok klinci ne počnu da sumnjaju u sve. Da li im treba uskratiti radost kad kidaju šarenu hartiju kako bi videli da li im je Deda Mraz doneo igračku koju su želeli cele godine.

Ipak, neki stručnjaci smatraju da dobri Deda Mraz može udaljiti decu od roditelja – zato što je sve što o njemu kažu zapravo – laž.

Foto: Pixabay.com

Pre ili posle deca će saznati da su im roditelji pričali bajku i zapitaće se – u vezi sa čim su ih još slagali? I ne samo to, preispitaće njihovo predstavljanje kao iskrene osobe.

Dopustiti deci da veruju da Deda Mraz postoji donosi im više štete nego koristi, kažu psiholozi. Pre ili kasnije saznaće istinu i zbog toga neće verovati svojim roditeljima, objavljeno je u medicinskom časopisu Lancet Psychiatry, a prenosi Daily Mail.

Verovanje u tu čaroliju je nepotrebno, smatraju psihijatar Kristofer Bojl i dr Keti Makai, autori članka.

– Sva deca će vremenom saznati da su ih konstantno lagali godinama i zbog toga će se zapitati zašto su ih lagali. Ako su roditelji sposobni da lažu o tako nečemu posebnom i čarobnom, mogu li i dalje da se ugledaju na njih kao na ljude od mudrosti i iskrenosti, pitaće se deca – objašnjava ovaj par.

Č.N.

#Deda mraz

#deca

'