AKTUELNO

Glavna turistička atrakcija Rumunije skriva mnoge tajne.

Turističke agencije širom sveta, pa i u Srbiji organizuju "Drakula turu" koja ljubitelje horor priča i najpoznatijeg vampira vodi negovim stopama po Transilvaniji. Tokom posete srednjevekovnom gradu Sigišoari, koji je pod zaštitom UNESKO-a, putnici će saznati da je čuveni vlaški knez samo rođen u tom mestu.

BRAN - Dvorac kraljice Marije

Srednjovekovni zamak Bran, koji se nalazi u okolini Brašova, na granici između rumunskih pokrajina Transilvanije i Vlaške i poznato je i kao "Drakulin zamak“. Ono što će pomalo neprijatno iznenaditi posetioce, jeste činjenica da je Vlad Cepeš najmanje vremena proveo u tom zamku. Bran je bio dom rumunskog kralja Ferdinanda i kraljice Marije.

Foto: Pixabay.com

Oko 800.000 posetilaca koji svake godine posete ovo istorijsko zdanje, saznaće da je lokalno stanovništvo toliko volelo unuku kraljice Viktorije, da su joj poklonili tu tvrđavu iz 14. veka. Umesto Drakule, posetioci u Branu otkrivaju rumunsku kraljicu Mariju.

Foto: Pixabay.com

Prvobitno razočaranje će uskoro zaboraviti, kada budu videli tajni prolaz, mnoštvo naizgled skrivenih prostorija povezanih uskim hodnicima, predivan pogled na unutrašnje dvorište. Iznenadiće ih i oskudno opremljene sobe, u kojima je skromna vladarka provodila dane u molitvi i samovanju.

Foto: Pixabay.com

Ono što je za nas posebno zanimljivo jeste da je upravo kraljica Marija bila majka jugoslovenske kraljice Marije, supruge kralja Aleksandra Karađorđevića. Omiljena među Srbima, Marija Karađorđević je upravo od svoje majke naučila da bude blaga, da pomaže narodu, a zabeleženo je da su za vreme Prvog svetskog rata zajedno negovale ranjenike.

Drakula je za Rumune nacionalni junak

Vlad Cepeš Treći, bio je inspiracija Bramu Stokeru za priču o najpoznatijem svetskom vampiru. Rođen kao vlaški vojvoda, njegov nadimak se prevodi kao „sin Drakula“, od latinske reči "draco", što znači zmaj. To je znak pripadnosti njegovog oca Redu Zmaja. U istoriji je ostao zapamćenim po brutalnosti jer je protivnike nabijao na kolac, podizao ih i ostavljao da umru u najgorim mukama.

Pominje se još nekoliko gradova i dvoraca značajnih za život istorijskog Drakule. Među njima je i zamak Hunjad, za koji se veruje da je jedno vreme bio njegova tamnica.

POENARI ZAMAK - jedini pravi Drakulin dom

Foto: Pixabay.com

Kako istoričari tvrde, Vlad Cepeš je obnovio ovaj zamak. Prema legendi, njegova prva žena se ubila skočivši sa kule tokom otomanske opsade 1462. godine kako je neprijatelj ne bi zarobio. Zanimljivo je da do njega vodi upravo 1.462 stepenika.

Foto: Pixabay.com

Legenda kaže da je Vlad Cepeš sahranjen u manastiru Snagov, na istoimenom jezeru blizu Bukurešta, ali tragovi grobnice nisu nikada pronađeni.

Iako Rumunima smeta što je njihov junak i borac protiv turske imperije prepoznatljiv po "fikciji jednog Irca", upravo brend "Drakula" Rumuniji donosi veliki novac od turizma i oni to uveliko koriste.

S. P.

#Drakula

#Putovanja

#Rumunija

'