AKTUELNO

Ako ste rođeni ovog meseca, imate razlog više da budete srećni!

Decembar je mesec kada sunce prosijava nad snegom prekrivenom zemljom. Brojni narodni i crkveni praznici vezani su za ovaj mesec, a postoji i izreka: "Kada decembarski sneg padne brzo, udaj se i iskrena ljubav će trajati".

U njemu se o zimskoj solsticiji spaljivalo kolo (točak), da bi se pojačala snaga sunca. Poput Deda Sečka (januara) i Baba Marte (marta) i Snežni je personifikovan, s belom bradom.

Narodni i crkveni praznici vezani za ovaj mesec su 4. Vavedenje, 9. Alimpijevdan, 13. Mečkin dan – Sveti apostol Andrej Prvozvani, 17. Varica, 18. Savica, 19. Nikoljdan, Detinjci, Materice, Oci (ili Očevi).

U decembru se slavi najveća i najposećenija slava Sveti Nikola. U narodu postojala izreka: Varica vari, Savica hladi, Nikolica kusa, dok se pritom mislilo na kuvanje pšenice za svetog Nikolu, koje je obavljano dva dana ranije i tri praznika koja su dan za danom – Varica, Savica i Sveti Nikola.

Foto: Printscreen Youtube

Izreka "Kada decembarski sneg padne brzo, udaj se i iskrena ljubav će trajati", poštovala se i smatrala istinitom.

Decembar je uvek hladan. Ipak, ljudi se u njemu raduju jer je prošla još jedna godina, a naredna označava novi početak i "novi list" u životu.

Zbog toga su i osobe rođene u decembru pomalo filozofi. Znaju da se sve ponavlja, pa su staložene i teško se ljute, znaju da sve prolazi, dele dobre savete i važe da mudre osobe.

Foto: Pixabay.com

Ove osobe obožavaju putovanja i ne mogu se skrasiti na jednom mestu. Zbog toga mogu da budu pustolovi i avanturisti. Januar im je srećan mesec. Zdravstveno, poboljevaju od stomaka i nogu, pa ove delove tela treba da čuvaju.

Pročitajte još: Objavljena karta bogatstva Evrope, IZNENADIĆETE SE kada vidite GDE JE SRBIJA! (FOTO)

#Decembar

#Praznik

#verovanja

'