AKTUELNO

Na današnji dan umro je švedski industrijalac Alfred Nobel.

1520 - Nemački crkveni reformator Martin Luter u Vitenbergu je javno spalio bulu u kojoj mu je papa Lav X zapretio prokletstvom, ako se u roku od 60 dana ne odrekne jeresi. U januaru 1521. Luter je ekskomuniciran iz rimokatoličke crkve.

1810 - Napoleon Bonaparta priključio je Francuskoj nemačke gradove Hanover, Bremen, Hamburg, Lauenburg i Libek.

1868 - Prvi semafori za regulisanje saobraćaja u svetu počeli su da rade u Londonu, na trgu ispred zgrade Parlamenta Velike Britanije.

1895 - Osnovano je Društvo za unapređenje i ulepšavanje Sokobanje, što se smatra začetkom turizma u Srbiji. Sokobanja, u kojoj su često na odmoru boravili knezovi Miloš i Mihajlo Obrenović, pominje se kao lečilište još u starom Rimu i ranoj Romeji (Vizantija).

1896 - Umro je švedski industrijalac Alfred Nobel, koji je bogatstvo stečeno pronalaskom dinamita (1867) uložio u osnivanje zadužbine iz koje će se dodeljivati godišnje nagrade za vanredna dostignuća u raznim oblastima. Nobelove nagrade prvi put su dodeljene 1901. Dodeljuje ih Kraljevska švedska akademija nauka na dan njegove smrti.

1926 - Umro je Nikola Pašić, jedan od najznačajnijih političara u istoriji Srbije i Jugoslavije, osnivač i vođa Narodne radikalne stranke (1881-1926). Prvi put je bio predsednik vlade Srbije 1891, a od 1903. sastavio je 22 vlade u vreme tri kralja: Aleksandra Obrenovića, Petra i Aleksandra Karađorđevića. Bio je šef delegacije na Versajskoj mirovnoj konferenciji 1919-20.

1948 - Generalna skupština UN je usvojila Univerzalnu deklaraciju o pravima čoveka. Ovaj datum obeležava se kao Dan ljudskih prava.

1964 - Nobelovu nagradu za mir dobio je Amerikanac Martin Luter King, borac za građanska prava crnaca.

1991 - Jugoslovenska narodna armija se povukla iz Zagreba i Hrvatske, ali su se nastavle borbe Srba i hrvatskih snaga.

1996 - Predsednik Južne Afrike Nelson Mandela potpisao je Ustav kojim su svi građani, bez obzira na rasu, izjednačeni pred zakonom. To je bio završni čin demontiranja sistema aparthejda u toj zemlji.

2001 - U Prištini je konstituisana Skupština Kosova, prva od dolaska međunarodnih snaga jula 1999. Za predsednika je izabran Albanac Nedžat Daci, a predstavnici Srba Oliver Ivanović i Gojko Savić postali su članovi petočlanog veća Predsedništva Skupštine.

2001 - Generalni sekretar UN Kofi Anan dobio je Nobelovu nagradu za mir.

2003 - Šef UNMIK-a Hari Holkeri predstavio je u Prištini dokument "Standardi za Kosovo", radi ocenjivanja da li je ono dostiglo standarde demokratskog društva koje međunarodna zajednica traži pre početka rešavanja statusa Kosova. Taj dokument je prihvatio i Savet bezbednosti UN.

2010 - U Oslu je simbolično uručena Nobelova nagrada za mir kineskom disidenti Liu Sjaobou, koji je tada bio na izdržavanju 11-godišnje zatvorske kazne.

2016 - Predsednik Kolumbije Huan Manuel Santos dobitnik je Nobelove nagrade za mir zbog natojanja da okonča višedecenijski građanski rat u kome je stradalo 220.000, a raseljeno osam miliona Kolumbijaca, tokom najdužeg sukoba na zapadnoj hemisferi.

#Datumi

#Istorija

#Vremeplov

'