AKTUELNO

Na današnji dan rođen je Dragojlo Dudić, organizator ustanka u Drugom svetskom ratu u zapadnoj Srbiji 1941.

1594 - Rođen je švedski kralj Gustav II Adolf, veliki vojskovođa i vojni reformator

1608 - Rođen je engleski pisac Džon Milton, jedan od najvećih pesnika u svetskoj literaturi, izuzetno obrazovan, snažna ličnost visokog morala i značajan mislilac.

1641 - Umro je flamanski slikar Anton Van Dajk, istaknuti predstavnik flamanske slikarske škole, na kojeg je snažno uticao Paul Rubens, u čijem je ateljeu u mladosti radio.

1824 - U peruanskom ratu za nezavisnost snage južnoameričkog revolucionara i državnika Simona Bolivara porazile su špansku armiju u bici kod Ajakuča u Peruu.

1887 - Rođen je Dragojlo Dudić, organizator ustanka u Drugom svetskom ratu u zapadnoj Srbiji 1941.

1905 - U Francuskoj je ozakonjeno odvajanje države od crkve. Po stepenu sekularizacije Francuska je među zapadnim zemljama ostala izuzetak.

1914 - Rođena je Ljubica Cuca Sokić, slikarka, poslednja velika srpska umetnica iz generacije koja je između dva svetska rata uvela srpsku umetnost u tokove pariske intimističke škole.

1941 - Kina je u Drugom svetskom ratu objavila rat Japanu, Nemačkoj i Italiji.

1961 - Afrička država Tanganjika stekla je nezavisnost u okviru Britanskog komonvelta, s premijerom Džulijusom Njerereom, a istog dana 1962. postala je republika. Ubrzo, 1964. Tanganjika će sa susednim Zanzibarom obrazovati Tanzaniju.

1989 - Umro je srpski pravni stručnjak Jovan Đorđević, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu, član Srpske akademije nauka i umetnosti.

1998 - Ministar unutrašnjih poslova Velike Britanije Džek Stro proglasio je britanske sudske vlasti nadležnim u pogledu zahteva Španije za izručenje bivšeg čileanskog diktatora Augusta Pinočea, a vlada Čilea je odbacila tu odluku i opozvala svog ambasadora iz Londona.

2005 - Jedan od glavnih simbola i atrakcija Londona - crveni dvospratni autobus "rutmaster", sa stajaćom platformom i kondukterom, poznatiji kao "Dabldeker", krenuo je sa stanice "Marbl Arč" na svoju poslednju vožnju na redovnoj liniji broj 159 i zauvek otišao u prošlost.

#Datumi

#Kalendar

#Vremeplov

'