AKTUELNO

Muškarci i automobili, veza je koja se praktično podrazumeva još od malih nogu. Istina je da su mnogi muškarci zaista opsednuti automobilima, ali 90 odsto njih ne zna da je za omiljenu pokretnu stvar na četiri točka u velikoj meri zaslužna i žena.

Ovih pet dama ostavilo je neizbrisiv trag na auto-industriju i zahvaljujući njima danas vozimo automobile kakve vozimo.

Meri Anderson

Američka preduzetnica i pronalazač zaslužna je što danas imamo brisače na automobilima kao standardni deo opreme. Ideju je dobila tokom vožnje tramvajem u Njujorku 1903. godine, kada je vozač stalno zaustavljao vozilo kako bi obrisao sneg sa vetrobranskog stakla. Iste godine Meri je prijavila svoj patent, odvojivu pokretnu ruku sa gumenim sečivom, koju kontroliše poluga u unutrašnjosti vozila.

Zanimljivo, iako je na neki način jedan od začetnika inženjerstva u automobiskoj industriji, Andersonova nije profitirala od ovog pronalaska. Čak je od jedne kanadske kompanije kojoj je pokušala da proda svoj patent, odbijena iz razloga da uređaj nema praktičnu primenu?!

Margaret Vilkoks

Rođena 1838. godine u Čikagu, bila je jedna od retkih žena inženjera u tom periodu. Izumela je unutrašnji grejač za automobile, tako što je konstruisala sistem koji je toplotu iz motora prenosio u kabinu. Na taj način vozaču je bilo prijatnije tokom vožnje po nižim temperaturama, a i sama vožnja je bila lakša u uslovima kada je na putu bila magla ili kiša.

Njen patent registrovan je 28. novembra 1893. godine, a kasnije je dobila i mnogobrojna priznanja za druge patente.

Gladis Mej Vest

Rođena u ruralnoj Virdžiniji u Sjedinjenim Američkim Državama 30-tih godina prošlog veka, Gledis je uspela prvo da završi matematiku na državnom koledžu, a zatim i da se zaposli 1956. u mornarici i to kao projekt menadžer za revolucionarne tehnologije. Ona je vodila SEASAT projekat, odnosno prvi satelit u orbiti koji meri dubinu okeana. Ovaj projekat pomogao je Vest i njenom timu da izgrade satelit GEOSAT stvarajuc"i kompjuterske simulacije zemljinih površina, što je zapravo tehnologija koja je utrla put za Global Position Sistem (GPS praćenje).

Dakle, bez njenog izuma i dalje bismo koristili papirne mape! Zato nam je drago da je Gledis uvrštena u kuću slavnih vazduhoplostva.

Stefani Kvolek

Hemičarka rođena 1923. godine u Bafalu otkrila je 1964. sintetičko vlakno (kevlar), koje je čak pet puta jače od čelika i otporno na metke. Ovaj materijal danas se nalazi u automobilskim gumama i kočionim pločicama, ali i raznim oklopima i pancirima i zahvaljujući njemu spašen je ogroman broj života.

Krajem novembra 1968. godine Stefanin izum usvojen je u nemačkoj kancelariji za patente pod nazivom „Compound and fibers or threads made therefrom".

Berta Benc

Supruga Karla Benca, osnivača čuvenog brenda Mercedes-Benz, rođena je 1849. godine, u vremenu kada je ženama u Nemačkoj bilo uskraćeno visoko obrazovanje. Upravo iz tog razloga je odlučila da bude podrška svom suprugu, pa je ceo svadbeni miraz uložila u njegov posao. Ipak, Karlov patent, prvi motorni automobil iz 1886. godine nije naišao na reakciju kakvoj se nadao.

Zato je hrabra Berta, bez znanja svog muža sela u automobil i zajedno sa decom izvela vožnju od 106 kilometara od Mannheima do Pforzheima. To je bio, ispostavilo se kao vrhunski marketinški potez, jer je Berta zapravalo prikazala sav potencijal ovog proizvoda.

Autor: