AKTUELNO

Asteroid tri puta veći od onog koji je pao u Čeljabinsku približava se Zemlji brzinom od 28.000 kilometara na sat, a u subotu će nam biti bliže i od Meseca, kad će i projuriti kraj naše planete.

Asteroid će u subotu projuriti pored Zemlje na polovini udaljenosti od Meseca, oko 173.000 kilometara.

Trenutne procene su da je veličina asteroida oko 93 metra, a najbliže će nam biti u 20.51 sati. Vidljiv sa severne polulopte biće tek minut kasnije, dok bi najsjajniji prema Nasinim proračunima trebao biti za posmatrače iz jugoistočne Azije.

Foto: Pixabay.com

Na sreću, asteroid poznat kao 2023 DZ2 proći će pored naše planete brzinom od 28.044 km/č. Gledaoci neba sa teleskopima od 15 centimetara ili većim imaju priliku da vide svemirski kamen.

Pipulizator astronomije Branko Simonović kaže da je u pitanju jedna od uobičajenih stvari, a to su prolazi asteroida blizu zemlje.

- Suština je da će proći na udaljenosti koja ne na oko 200 hiljada kilometara od zemlje. Ta tema nije beznačajna, važna je, spada u domen potencijalne opasnosti koja se tiče udara - rekao je Simonović.

Foto: TV Pink Printscreen

Ta stvar je mnogo složenija i drugačija od onoga kako to mediji interpretiraju, napomenuo je.

- Imamo problem sa statistikama, presecima, ljudi nekada pričaju napamet. Do sada smo mnogo neizvesnosti preživeli, a suština se svodi na jednu stvar, a to je da su rane predikcije - priča Simonović.

Veoma je važno praćenje asteroida, dodao je potom.

- Nebeska tela ne skreću po volji, on kao da ima neke svoje putanje kojima se kreće - dodao je za kraj.

Autor: