AKTUELNO

Asteroid tri puta veći od onog koji je pao u Čeljabinsku približava se Zemlji brzinom od 28.000 kilometara na sat, a u subotu će nam biti bliže i od Meseca, kad će i projuriti kraj naše planete.

Asteroid će u subotu projuriti pored Zemlje na polovini udaljenosti od Meseca, oko 173.000 kilometara.

Trenutne procene su da je veličina asteroida oko 93 metra, a najbliže će nam biti u 20.51 sati. Vidljiv sa severne polulopte biće tek minut kasnije, dok bi najsjajniji prema Nasinim proračunima trebao biti za posmatrače iz jugoistočne Azije.

Na sreću, asteroid poznat kao 2023 DZ2 proći će pored naše planete brzinom od 28.044 km/č. Gledaoci neba sa teleskopima od 15 centimetara ili većim imaju priliku da vide svemirski kamen.

Projekat virtuelnog teleskopa će takođe prenositi prolazak asteroida uživo u 19.30. Posmatrano teleskopom sa severne hemisfere, asteroid će izgledati kao zvezda koja se sporo kreće iznad jugoistočnog horizonta, istočno od sazvežđa Orion, Veliki i Mali pas.

Iz Nase navode kako se asteroid takve veličine na tako blisku udaljenost od Zemlje pojavi jednom u deset godina, ali opasnosti za planetu nema. Iako nije poznato odakle je tačno došao, većina asteroida koji prolaze blizu Zemlje nalaze se u asteroidskom glavnom pojasu između Jupitera i Marsa.
2023 DZ2 naučnici su primetili još 27. februara u Španiji iz opservatorije na Kanarskim ostrvima u sklopu evropskog projekta za istraživanje asteroida bliskih Zemlji.

Autor: