AKTUELNO

Na današnji dan umro je austrijski kompozitor Volfgang Amadeus Mocart.

1766 - Londonska aukcijska kuća "Kristi" održala je prvu aukciju.

1791 - Umro je austrijski kompozitor Volfgang Amadeus Mocart, centralna ličnost bečke klasike i jedan od najplodinijih muzičara. Napisao je oko 600 dela, među kojima su opere, simfonije, koncerti za klavir, violinu i druge instrumente, kantate, mise ("Figarova ženidba", "Čarobna frula", "Praška simfonija", "Simfonija u g-molu", "Rekvijem", "Mala noćna muzika").

1901 - Rođen je američki režiser i producent Volter Ilajas Dizni, poznat kao Volt Dizni, tvorac crtanog filma. Karijeru, tokom koje je dobio 29 Oskara, započeo je 1921, a svetsku slavu stekao je 1928, kada je prikazao prvi film sa Miki Mausom (Mickey Mouse).

1926 - Umro je francuski slikar Klod Oskar Mone, najznačajniji predstavnik i jedan od osnivača impresionizma. Prema njegovoj slici "Impresija, izlazak sunca", izloženoj 1874. u Parizu, naziv je dobio ceo slikarski pravac.

1962 - SAD i SSSR su postigli dogovor o saradnji u kosmičkim istraživanjima u miroljubive svrhe.

1978 - U Iranu je izbio talas protesta koji su protiv šaha Reze Pahlavija podstakle islamske verske vođe. Zbog štrajkova, proizvodnja nafte je smanjena gotovo na polovinu.

1995 - Članice NATO-a odobrile su upućivanje 60.000 vojnika u Bosnu radi očuvanja mira postignutog Dejtonskim sporazumom. Najveća operacija Atlantskog saveza od njegovog osnivanja 1949. sprovedena je pod nazivom "Zajednički poduhvat".

1996 - Predsednik SAD Bil Klinton imenovao je Madlen Olbrajt za državnog sekretara, kao prvu ženu na toj funkciji u američkoj istoriji.

2008 - U Sjedinjenim Američkim Državama zvanično je saopšteno da je od početka 2008. zbog recesije bez posla ostalo blizu dva miliona ljudi.

2013 - Umro je bivši predsednik Južnoafričke Republike Nelson Mandela, legendarni borac protiv represije i politike aparthejda, koji je u zatvoru proveo 27 godina. Nobelovu nagradu za mir dobio je 1993. godine. Bio je prvi crni predsednik Južne Afrike.

2016 - Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić podneo je žalbu na presudu kojom ga je Haški tribunal proglasio krivim za genocid i progon nad nesrbima tokom rata u BiH i osudio na 40 godina zatvora.

#Datumi

#Istorija

#Vremeplov

'