AKTUELNO

Blizanci iz Kanade, Adija i Adrijal Nadaradža, ušli su u Ginisovu knjigu rekorda kao najprevremenije rođeni blizanci na svetu, s obzirom na to da su rođeni u 22. nedelji.

Adija i Adrijal rođeni su 126 dana ranije, oborivši tako rekord koji je 2018. postavljen u Ajovi, kada je jedan par blizanaca rođen 125 dana pre termina.

Da su blizanci rođeni samo jedan sat pre nego što su navršili 22 pune nedelje, bolnica ne bi čak ni pokušala da spase njihove živote. Podsetimo, puna trudnoća traje devet meseci, odnosno 40 nedelja, što znači da su dečak i devojčica rođeni 18 nedelja ranije.

Majka blizanaca, Šakina Radžendram, navela je da su joj lekari rekli da bebe imaju "0 odsto šanse da prežive" i da ne mogu da ih održe u životu. To je bila njena druga trudnoća, nakon što je nekoliko meseci ranije imala spontani pobačaj.

Otac Kevin Nadaradža potvrdio je da im je bolnica saopštila da neće moći da im pomognu s obzirom na to da je reč o toliko ranom porođaju.

Većina bolnica ni ne pokušava da spase decu rođenu između 24. i 26. nedelje trudnoće ili pre toga. Srećom, supružnici su uspeli u nameri da se Šakina prebaci u bolnicu u Torontu sa specijalnom jedinicom intezivne nege za novorođenčad.

Hrabroj mami je drugog dana porođaja, u trenutku kada je bila trudna 21 nedelju i šest dana, rečeno da će blizanci biti ostavljeni da umru, čak i ako se rode samo nekoliko minuta pre pune 22 nedelje.

Uprkos jakom krvarenju, ona je dala sve od sebe da "zadrži bebe" u stomaku još nekoliko sati. Vodenjak joj je na kraju pukao 15 minuta posle ponoći, a bebe su rođene manje od dva sata nakon što je ušla u 22. nedelju i zajedno su težili svega 750 grama. Adija je rođena 23 minuta pre brata sa svega 330 grama, dok je Adrijal imao 420 grama na rođenju.

Adija i Adrijal su imali ozbiljne zdravstvene probleme, ali su napunili godinu dana.

"Gledali smo u protekloj godini kako bebe gotovo umiru pred našim očima mnogo puta. Lekari ih i dalje pomno prate, ali brat i sestra sjajno napreduju", rekla je Šakina.

Autor: