AKTUELNO

Ostaci zgrade pronađeni su krajem 2022. godine u zidinama carskog grada unutar ruševina Šangđinga, drevne prestonice dinastije Liao

Kineski arheolozi otkrili su ostatke temelja velike građevine u carskom gradu koji datira iz vremena dinastije Liao (907-1125) u autonomnoj oblasti Unutrašnja Mongolija na severu Kine, prenosi Avaz.

Ostaci zgrade pronađeni su krajem 2022. godine u zidinama carskog grada unutar ruševina Šangđinga, drevne prestonice dinastije Liao, objavio je regionalni institut za kulturne relikvije i arheologiju, prenosi Sinhua.

Lokalitet Šangđing, koji je podeljen na dva dela, uključujući carski grad, nalazi se u gradu Lindong, u Unutrašnjoj Mongoliji.

Na tom lokalitetu je takođe otkriven niz artefakata, uključujući građevinske komponente, keramiku, glinene skulpture i bakarne novčiće.

Dinastiju Liao je osnovao nomadski narod Kitan koji je, prema navodima aerheologa, verovao da je istok mesto gde sunce izlazi i može doneti blagodati, pa su carski grad i palate bili okrenuti prema istoku.

Fotografije pogledajte ovde.

Otkriće velike zgrade okrenute prema jugu produbilo je razumevanje arheologa o rasporedu i istoriji drevne prestonice Liao.

Veruje se da je zgrada bila važna kraljevska ustanova u prestonici. Istorijski zapisi pokazuju da je carski grad imao ključne strukture kao što su hramovi i akademije, koje mogu dati neke naznake o identitetu i funkciji zgrade.

Autor: