AKTUELNO

Arheolozi su otkrili 30 komada poludragog kamenja starog skoro 2.000 godina nakon što su ga njihovi vlasnici izgubili na lokalitetu u današnjem Karlajlu, iza Hadrijanovog zida.

Stručnjaci smatraju da posetiocima drevnih javnih kupatila ispadalo kamenje sa nakita po bazenima i završilo u kanalizaciji mnogo vekova sve kasnije sve dok nije otkriveno u iskopinama. Pretpostavlja se da je kamenje je ispadalo iz prstenova jer je lepak verovatno slabio u parnim kupatilima.

To su bili ugravirani dragulji, poznati kao duboki. Iako su jedva nekoliko milimetara u prečniku, nose slike čija izvanredna zanatska veština sugeriše da su u svoje vreme – krajem 2. ili 3. veka – bili skupi predmeti.

Jedan kupač je izgubio ametist koji prikazuje Veneru, držeći ili cvet ili ogledalo. Drugi je izgubio crveno-braon jaspis sa satirom koji sedi na stenama pored svetog stuba.

Stručnjak koji vodi iskopavanje kupatila Frenk Gjeko bio je zapanjen kolekcijom:

- Neverovatno je. Samo su ispadali iz prstenova ljudi koji su koristili kupatila. Bili su postavljeni biljnim lepkom i, u vrelom i znojavom kupatilu, ispali su iz prstena. Možda nisu ni primećivali dok ne bi stigli kući jer je to pravi kamen koji ispada iz prstenova - rekao je on.

Čini se da su Rimljani bili suočeni sa dilemom sa kojom se i danas suočavamo: da li rizikovati da se izgube dragocenosti u vodi ili da ih ukrade lopov dok su se kupali.

To se ogleda u nekoliko „ploča sa prokletstvom“ pronađenih na više mesta, na kojima se želi osveta počiniocima takvih zločina.

Jedna od tih kletvi usmerena je na kradljivca prstenova:

- Sve dok neko, bilo da je rob ili slobodan, ćuti ili nešto zna o tome, može biti proklet na krv, oči i svaki ud, pa čak i da mu sva creva budu sasvim pojedena ako je ukrao prsten.

Kupatilo je bilo pored najvažnije rimske tvrđave na Hadrijanovom zidu, severnoj granici carstva, koja je imala elitnu konjičku jedinicu i imala veze sa carskim dvorom, piše Gardijan.

Iskopavanja će se nastaviti sledeće godine, ali dokazi koji su do sada pronađeni – uključujući pločice sa carskim žigom – sugerišu da je kompleks kupatila bio monumentalan i raskošan.


- Ne možete naći takve dragulje na rimskim lokacijama niskog statusa. Dakle, oni nisu nešto što bi nosili siromašni - rekao je Gjeko.

Osim njihove dekorativne svrhe, kao prstenje koje nose muškarci i žene, postojala je simbolika unutar njihovih slika. Novootkriveni duboki detalji uključuju vojne teme, kao što je bog Mars koji drži koplje, i plodnost, posebno šarmantna slika miša koji gricka granu – Rimljani su miševe videli kao simbole ponovnog rođenja ili plodnosti.

- Neki od dubokih zapisa su minuskualni, oko 5 mm; 16 mm je najveći duboki zapis. Zanatsko umeće da se graviraju tako male stvari je neverovatno.

Otkrića odvoda takođe uključuju više od 40 ženskih ukosnica i 35 staklenih perli, verovatno iz ogrlice.

Autor: