AKTUELNO

Neobjavljeni rukopis komedije španskog matematičara i dramskog pisca Hosea Ečegaraja već dve decenije se prodaje na internetu za 1.600 evra, a da se niko za nju nije zainteresovao.

"Es Don Fernando el emblazado" je komedija koju je napisao španski matematičar Hose Ečegaraj (1832-1916) u junu 1904. godine, mesecima pre nego što je dobio nagradu Nobelovu nagradu, piše španski "Pais".

Prodavac antikviteta Marta Mikaela Fernandez de Navarete kaže da su njeni roditelji, dvoje preminulih madridskih knjižara, kupili ličnu arhivu Marijana Ordonjeza, koji je bio ministar pre jednog veka, a među papirima je bio i Ečegarajev rukopis.

Fernandez de Navarete ga je dao na prodaju 2004. godine, ne znajući šta tačno ima u ruci. Istraga lista sugeriše da je reč o neobjavljenom i praktično ukletom Nobelovom delu. "Ne sećam se da je neko ikada pitao ili pokazao interesovanje", potvrđuje prodavac antikviteta, koja prodaje knjige i dokumente preko interneta iz svog doma u Puebla de Guzmanu.

Hose Ečegaraj, rođen je 1832. u Madridu, gde je preminuo 1916. godine, bio je "najbolji mozak u Španiji 19. veka", po rečima njegovog savremenika Santjaga Ramona i Kajala.

Bio je matematičar, građevinski inženjer, naučnik, ekonomista, ministar finansija i javnih radova i dramaturg. On je sam objasnio u svojim memoarima da bavljenje matematikom nije bilo dovoljno za život, a da je pisanje drama donosilo mnogo više novca.

Foto: Beograd.rs

Delo "Don Fernando" premijerno je prikazano u pozorištu u Santanderu 23. septembra 1904, dva meseca pre nego što je Ečegaraj dobio Nobelovu nagradu za književnost.

Jedan od najvećih poznavalaca španskih rukopisa 19. veka, bibliograf Huan Antonio Jeves, prepoznao je Ečegarajev rukopis na fotografijama koje su poslale novine. "Pošto delo nije bilo uspešno, rukopis nije štampan. To je neobjavljeno delo i ne bi bilo toliko zanimljivo da nije bilo trijumfalno", izjavio je direktor Biblioteke Lazaro Galdijano u Madridu.

Ova institucija čuva zbirku rukopisa bogatog izdavača Hozea Lazara Galdijana (1862-1947), uključujući nekoliko Ečegarajevih tekstova, pisanih istim rukopisom i na istom hartiji kao i "Don Fernando".

U digitalnim katalozima međunarodnih biblioteka postoji samo još jedan rukopis pod istim naslovom i pripisan je Ečegaraju, a čuva se na Univerzitetu Vanderbilt, u američkom gradu Nešvilu. Bibliotekarka Paula Kovington, odgovorna za zbirke španske književnosti, u prašnjavoj fascikli je rešila enigmu.

Njena institucija čuva kopiju originala, koji je pisan drugačijim rukopisom, možda za glumca, koji je u svoje vreme verovatno činio deo zbirke španske književnosti Džona Mekmarija Hila, američkog hispaniste koji je posetio Madrid 1914. godine.

#Rukopis

#knjiga