AKTUELNO

Tim egipatskih argeologa otkrio je možda najstariju mumija ikada pronađena u Egiptu.

Mumija stara 4.300 godina pripada bogatom i uglednom 35-godišnjem muškarcu po imenu Djed Sepš, rekao je za Si-En-En (CNN) arheolog Zahi Havas, bivši egipatski ministar za antikvitete.

„To je najstarija mumija ikada pronađena u Egiptu“, rekao je on i dodao da je mumija kompletno prekrivena zlatom, kao i da je to „najneverovatnije otkriće“.

Havas je rekao da su on i njegov tim od deset saradnika, otkrili mumificiranog čoveka dugačkog 20 metara pod zemljom u ograđenom prostoru Gisr el-Mudir, u senci drevne Stepenaste piramide Džosera u selu Sakara.

Mumija je bila u kamenom kovčegu od 25 tona u oknu u koje je tim ušao, kaže Havas, napominjući da je samo poklopac težio pet tona.

Kako je dodao, kada je tim otvorio poklopac, pronašao je „najstariju, najlepšu mumiju prekrivenu slojevima zlata, sa kaišem na glavi i narukvicom na grudima, što ukazuje da je reč o bogatom čoveku“.

Među mnogim drugim otkrivenim predmetima iz Starog kraljevstva bile su i dve grobnice, od kojih jedna datira iz vladavine kralja Unasa tokom Pete dinastije, između 2494. i 2487. pre nove ere, rekao je Havas.

Tri statue koje predstavljaju jednu osobu takođe su pronađene u oknu, a devet drugih statua pronađeno je iza lažnih vrata.

“Statue su važne jer nam po prvi put daju saznanja o umetnosti u Starom kraljevstvu. To uključuje dvostruke statue, pojedinačne statue, statue slugu, sve vrste različitih statua”, objašnjava arheolog.

Kako je najavio, još jedan kameni kovčeg sličan onom sa mumificiranim bogatašem takođe je otkopan i biće otvoren sledeće nedelje.

Havas je rekao da otkriće znači da je ovo groblje bilo mesto za gde su sahranjivani veoma uglednih ljudi, "po važnosti odmah posle kralja".

Stepenasta piramida je bila prva koju su stari Egipćani ikada izgradili, između 2667. i 2648. pre nove ere, tokom rane Treće dinastije, i najstarija je poznata staroegipatska kamena građevina, navodi Ministarstvo turizma i antikviteta zemlje.

Sakara, ogromna nekropola oko 32 kilometra južno od Kaira, bila je mesto mnogih zapanjujućih otkrića, uključujući i pogrebni hram kraljice Nearit - supruge kralja Tetija, prvog kralja šeste dinastije Starog kraljevstva, koji je otkriven 2021. godine

Iste godine arheolozi su na tom mestu otkrili grobnicu glavnog blagajnika kralja Ramzesa II, koji je vladao Egiptom između 1279. i 1213. pre nove ere.

U maju prošle godine ntu je otkrivena i velika gomila drevnih bronzanih statua i sarkofaga.

#Egipat

#Mumija