AKTUELNO

Naučnici su u novoj studiji proučavali takozvanu moždanu zonu neizvesnosti (zona incerta).

O spomenutoj zoni nemamo puno informacija, ali znamo da zajedno sa neokorteksom upravlja formiranjem pamćenja. Stručnjaci su prilikom testova učenja, koje su sprovodili na miševima, analizirali kako funkcionišu veze između zone neizvesnosti i neokorteksa, obraćajući posebnu pažnju na sinapse (veze između neurona) i inhibiciju (kočenje prenosa nervimpulsa).

"Rezultati su nas iznenadili. Otprilike polovina sinapsi razvila je jače pozitivne reakcije tokom učenja, dok je kod druge polovine primećeno upravo suprotno. Ukratko, uočili smo da prilikom učenja u sistemu nastaje potpuna preraspodela inhibicije", rekla je naučnica Ana Šreder sa Univerziteta Frajburg u Nemačkoj, a prenosi Sajens Alert.

Retka vrsta signala

Kada mozak formira sećanja, on kombinuje signale koji dolaze iz okoline (odozdo prema gore) s onima koje generiše sam (odozgo prema dole). Na takozvane signale odozgo prema dole mogu, na primer, uticati naši trenutni ciljevi ili prošla iskustva.

Zona neizvesnosti se bavi retkim tipom signala "odozgo prema dole" koji se zove inhibicijski put dugog dometa. Naime, signali "odozgo prema dole" obično pobuđuju, odnosno aktiviraju živčane puteve, dok se ovde radi o inhibiciji – njihovom blokiranju ili potiskivanju.

Foto: Pixabay.com

Menjanje snage sinapsi i lanaca neurona u mozgu ključno je za formiranje sećanja jer mu to pomaže da dodeli vrednost onome kroz što prolazimo - sve što nam se događa nalazi se negde na lestvici prioriteta pamćenja. Testovi na miševima pokazali su da zona neizvesnosti kodira prethodna iskustva na poseban dvosmeran način koji niko do sada nije zabeležio.

Zona neizvesnosti i Parkinsonova bolest

Kada su naučnici blokirali putove zone neizvesnosti, miševi su imali poteškoća s učenjem. Stručnjaci sada znaju više o tome kako tajanstvena regija mozga utiče na pamćenje i sposobnost učenja – i to na neobičan i neočekivan način koji je od posebnog interesa za naučnike.

Kako sve više studija istražuje ulogu zone neizvesnosti, počinjemo da shvatamo koliki je njen uticaj. Naime, ona se odnedavno povezuje sa spavanjem, kao i sa osećajem za bol. Naučnici ovu tajanstvenu zonu cilja pri istraživanju lečenja Parkinsonove bolesti iako još nisu sigurni zašto takav tretman pomaže kod simptoma.

Istraživanje naziva "Inhibitory top-down projections from zona incerta mediate neocortical memory" objavljeno je u časopisu Neuron.