AKTUELNO

Pod sloganom "Umetnost iznad svega" koji je inspirisan kratkim videom o životu nekadašnje prvakinje baleta iz Njujorka Martine Gonzales i projekcijom filma “Trougao tuge” švedskog reditelja Rubena Estlunda koji je nagrađen Zlatnom palmom večeras je na Mećavniku otvoren 16. Filmski i muzički festival "Kustendorf".

“Ovo je jedan od najinspirativnijih kulturnih događaja u regionu, Evropi i svetu, na kome se slavi visoka umetnost i autorski film kao njen važan deo, festival koji već deceniju i po neumorno zrači pozitivnom energijom i mladim stvaraocima daje jedinstvenu priliku da učeći od najboljih steknu nova saznanja i prošire svoje vidike”, kazala je ministarka kulture Maja Gojković otvarajući festival.

Foto: Tanjug/MINISTARSTVO KULTURE / DARIO KONSTANTINOVIĆ

Ona je navela da slogan ovogodišnjeg festivala verno opisuje životni i stvaralački put domaćina Emira Kusturice i da zahvaljujući prvenstveno njemu, Srbija ima autentični filmski festival koji je istinski praznik umetnosti.

„Kustendorf je od svog nastanka svrstan među najbolje svetske filmske festivale, što je od velikog značaja i za afirmaciju naše kulture i Srbije u međunarodnim okvirima i podrška Ministarstva kulture ovom filmskom festivalu neizostavni je deo odgovorne kulturne politike i bitan podsticaj razvoju kinematografije”, zaključila je Gojković.

Foto: Tanjug/MINISTARSTVO KULTURE / DARIO KONSTANTINOVIĆ

Osnivač festivala Emir Kusturica rekao je da je za ideju da se daleko od svetla velegrada dovode najveći svetski autori, sa njima i mladi autori, presudna bila vera da svaka poezija stiže iz pusitinje, pa je umetnost vraćena na pravo mesto, u “brdovitu pustinju” Mokre Gore.

“Filmovi naših gostiju u minulim godinama su bili veliki umetnički dometi, a njihovo dejstvo je poput liturgije budilo najdublja osjećanja učvršćujući često našu savest koja nas svakodnevno održava na našem životnom putu između haosa i reda. Umetnost je svetost, a umetničko delo je sakralnog porekla”, kazao je Kusturica.

Foto: Tanjug/MINISTARSTVO KULTURE / DARIO KONSTANTINOVIĆ

Ovogodišnji slogan “Umetnost iznad svega”, kako je naveo Kusturica, je zbog toga što ne živimo u vremenu kada cveta umetnost koju smo uvek vezivali za pojam slobode, već u vremenu negacije stvaralaštva i u svetu spektakla medija promene svesti o čoveku.

“U fragmentiranom društvu zavladali su zakoni tržišta, ali i gubitak junaka koji objedinjuje i izražava svoje egzistencijalne, istorijske i političke ideje, a uz ovu pojavu degenerisano je i mesto umetnika u društvu”, naveo je proslavljeni reditelj.

Foto: Tanjug/MINISTARSTVO KULTURE / DARIO KONSTANTINOVIĆ

A da je umetnost uzvišena, rekao je Kusturica, dokaz je kratki video prikazan na otvaranju o nekadašnjoj balerini Martini Gonzales, koja je poslednje dane provela u staračkom domu sa dijagnozom Alchajmerove bolesti u kom ona sluša muziku uz koju je plesala i priseća se pokreta.

Do nedelje, 29. januara, na festivalu će biti prikazano 27 filmova, od kojih je 14 takmičarskih. Nakon projekcija svako veče će se održavati ponoćni džez koncerti.

#Kustendorf