AKTUELNO

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog Vasilija Velikog (Vasiljevdan), ili Mali Božć, a danas je i Obrezanje gospodnje. U crkvenom kalendaru ovaj dan je označen crvenim slovom. Slavi se i srpska Nova godina, a mnogi Srbi danas slave Vasilija kao krsnu slavu.

Sveti Vasilije Veliki arhiepiskop Kesarijski rođen u vreme cara Konstantina. Još kao nekršten učio se 15 godina u Atini filosofiji, retorici, astronomiji i svima ostalim svetskim naukama toga vremena. Školski drugovi su mu bili Grigorije Bogoslov i Julijan, kasnije car odstupnik.

U zrelim godinama krstio se na reci Jordanu zajedno sa svojim bivšim učiteljem Evulom. Bio episkop Kesarije Kapadokijske blizu 10 godina, a završio svoj život kada je napunio 50.

Kao veliki pobornik Pravoslavlja, pun moralne čistote i revnosti verske, veliki bogoslovski um, veliki strojitelj i stub crkve Božje - Vasilije se punozaslužno naziva Velikim. U crkvenoj službi naziva se pčelom crkve Hristove, koja nosi med vernima i žaokom svojom bode jeretike.

Običaji

Za ovaj dan vezuju se mnogi običaji, a u nekim krajevima se ponavljaju oni koji su vezani za Božić. Na Mali Božić, naime, ponovo se unosi badnjak, opet dolazi položajnik, a na trpezi bi trebalo da bude glava božićne pečenice koja se čuva do tog dana. U nekim krajevima se na taj dan spaljuju ostaci badnjaka.

U Vojvodini, u pojedinim mestima, do danas se zadržao običaj da se na raskršćima pale vatre. Veruje se da ima čistilačko dejstvo, i ulogu jačanja Sunčeve svetlosti i toplote.

Iz istih razloga su u Hercegovini ostatke badnjaka od Božića spaljivali na Mali Božić.

Danas se mesi vasilica

Kao što se za Božić mesi česnica, za Mali Božić se mesi poseban hleb "vasilica", u koji se stavlja zrnevlje mnogih žitarica, bundeve, pasulja, bobice drena – za zdravlje, i metalni novčić kao simbol bogatstva i sreće.

Srbi veruju i da bi na Mali Božić trebalo izbegavati svađe, jer, ako Novu godinu tako počnemo, svađaćemo se cele godine. U nekim krajevima se verovalo da će biti rodna godina ako na ovaj dan padne sneg ili bude oblačno.

Sačuvana su mnogobrojna dela Vasilija Velikog, Oca Crkve, bogoslovska, apologetska, podvižnička i kanonska, kao i služba, nazvana po njegovom imenu, koja se služi 10 puta u godini, i to - 1. januara, uoči Božića, uoči Bogojavljenja, u sve nedelje Časnog posta osim Cvetne, na Veliki Četvrtak i na Veliku Subotu.

Autor: