AKTUELNO

Naučnici sa Univerziteta u Severnoj Karolini sproveli su istraživanje i utvrdili da i osobe koje konzumiraju elektronske cigarete, jednako rizikuju da obole od astme, lupusa, psorijaze i ostalih bolesti disajnih puteva.

Naime, u studiji je učestvovalo 15 korisnika elektornskih cigareta, 14 redovnih pušača i ispostavilo se nema razlike između te dve vrste cigareta.

- Mnogi misle da su elektronske cigarete "sigurnije" od običnih jer još nisu dovoljno istraženi njihovi štetni efekti. No, naša istraživanja su pokazala drugačije - rekao je doktor Mehmed Kesimer, vanredni profesor patologije.

Naučnici u Švedskoj takođe su skeptični prema elektronskim cigaretama, samo što su oni za razliku od američkih kolega sproveli eksperiment na tome kakav je krvni pritisak, brzina otkucaja srca i krutost arterije 30 minuta nakon konzumiranja običnih i elektronskih cigareta.

- U ovoj studiji našli smo zajedničko povećanje srčanog rada i krvnog pritiska kod volontera koji su konzumirali obične i e-cigarete, s tim što je došlo do većeg proširenja krhke arterije kod onih koji su koristili samo e-cigarete - kaže doktor Magnus Lundbak sa Univerziteta u Stokholmu.

Jedina olakšavajuća okolnost je to što su ovi efekti kod korisnika e-cigareta priveremeni, za raziku od onih koji koriste nikotinske. Međutim, mogu prerasti u trajno stanje ukoliko svakodnevno konzumirate elektornske cigarete.

Pročitajte još: UBRZAVA SAGOREVANJE KALORIJA: Ovaj začin ima LEKOVITA SVOJSTVA

#Cigareta

'