AKTUELNO

Mora Higins otkriva da je zamalo umrla zbog tampona koji je u njoj stajao tri meseca.

Mora Higins, manekenka i zvezda rijalitija "Love Island", otkrila je zastrašujuće detalje o borbi za život. Zanosna i atraktivna Irkinja zaboravila je da izvadi tampon, koji je u njoj kasnije ostao tri meseca. Kada joj je nekoliko puta zaredom pozlilo, Mora se obratila lekarima koji uporno nisu mogli da otkriju uzrok.

Potom je jedan doktor otkrio da ima tampon koji je zaglavljen u grliću materice, a Mora je kasnije iskusila sindrom toksičnog šoka. Ova 31-godišnjakinja želi da podigne svest o sindromu toksičnog šoka, koji obično nastaje naglo, oko početka menstruacije kod mladih žena koje koriste tampone ili dijafragme za kontracepciju.

"Imala sam veoma loše iskustvo. Ja nisam doktor, ne znam mnogo o tome, ali znam da nije predviđeno da ostavljate tampon unutra duže od devet sati. Mislim da je to maksimum. Tampon je u meni stajao tri meseca, a ja ne znam kako. Izgleda da sam ga jednom stavila i totalno zaboravila da ga izvadim. Bio je zalepljen za grlić materice. Nisam znala šta se dešava", rekla je Mora koja važi za jednu od najpoznatijih manekenki u Velikoj Britaniji.

Ističe da je veoma važno da se otvoreno priča o svemu, kako bi, posebno tinejdžerke, bile svesne šta im se može desiti, ukoliko tampon ne zamene na vreme.

"Dešava se da devojka zaboravi tampon preko noći. Naročito ako je provod bio buran. Ipak, važnije od svega je da o menstruaciji i korišćenju tampona otvoreno razgovaramo, a ne da ga krijemo u rukavu kao ja kad bih krenula u toalet dok sam bila u srednjoj školi", rekla je.

Prema uputstvima za korišćenje tampona, savetuje se da se menjaju na tri do četiri sata. Lekari kažu da valja uzimati one koji minimalno upijaju, naizmenično koristiti tampone i uloške, kao i primenjivati maksimalne higijenske mere pri njihovoj upotrebi.

Sindrom toksičnog šoka može da bude fatalan, a uzrokovan je unošenjem određenih bakterija u telo i oslobađanjem štetnih toksina. Obično se povezuje sa upotrebom tampona, ali se može pojaviti i ako bakterije uđu u telo preko otvorene rane. Kada dođe do prodora stafilokoka ili streptokoka u krvotok, oni otpuštaju veoma opasne toksine. Simptomi obično počinju iznenadnom visokom temperaturom. Za nekoliko sati, razvija se klinička slika koja podseća na grip - glavobolja, bol u grlu i mišićima, kašalj.

Simptomi sindroma toksičnog šoka:

dijareja

iznenadna visoka temperatura

vrtoglavica

umor

povraćanje

bolovi u mišićima

glavobolje

nizak krvni pritisak

crvene oči, usta i grlo

crveni osip poput opekotina od sunca

Autor: