AKTUELNO

Beogradski džez festival zvanično će trajati od 26. do 30. oktobra, a u okviru njega pripremljen je i prateći program koji počinje dva dana ranije.

Pod sloganom "Džez vizije" u prestonici Srbije će od 26. do 30. oktobra biti održan 33. Beogradski džez festival, na kome će učestvovati više od 20 domaćih i stranih džez umetnika, a gradski menadžer Goran Vesić je tim povodom izjavio da je budžet za tu manifestaciju pet puta veći nego pre pet godina.

- Nismo zadovoljni budžetom, voleli bismo i trudićemo se da bude veći ali u skladu sa okolnostima u kojima se on održava mislim da, zahvaljujući celoj ekipi koja radi na ovom festivalu, zaista imamo mnogo bolji program nego što imamo novca. Verujem da ćemo sledeće godine imati više sponzora i novca jer ovaj festival zaslužuje da bude mnogo bolji - kazao je Vesić.

Navodeći da je prošle godine Beogradski džez festival imao 17.000 posetilaca, on je izrazio očekivanje da će i ove godine biti veliki broj posetilaca, dodajući da je do sada prodato 6.000 kompleta karata.

Gradski menadžer je na konferenciji za novinare u Starom dvoru rekao da će se i ove, kao i prethodnih godina, novac koji bude zarađen od Beogradskog džez festivala uložiti u nešto što ima veze sa džezom.

Kako je podsetio, od prošlogodišnjeg dela zarade kupljen je saksofon za Muzičku školu "Stanković" i sakupljen novac da se do kraja godine u Domu omladine postave nove stolice.

- Beogradski džez festival je jedna od lepših beogradskih tradicija - rekao je on i dodao da je taj festival prilika da što više mladih čuje dobre džez muzičare, i da neki od njih postanu njihovi idoli.

- Hvala svima koji su učestvovali u pripremi 33. Beogradskog džez festivala. Radili smo naporno godinu dana. Sada je vreme da uživamo u ovogodišnjem džez festivalu, a onda ćemo sabrati račune i spremati se za 34. festival - rekao je Vesić, koji je i predsednik Odbora Beogradskog džez festivala.

V.d. direktora Doma omladine Beograd Nenad Dragović je rekao da će na ovogodišnjem Beogradskom džez festivalu učestvovati više od 20 domaćih i stranih džez umetnika.

- Što se nas tiče sve je spremno. Sa tremom i uzbuđenjem očekujemo prve strane goste, kako muzičare tako i predstavnike medije koji će izveštavati sa ovog festivala i pisati o Beogradu i Srbiji - rekao je on.

Beogradski džez festival zvanično će trajati od 26. do 30. oktobra, a u okviru njega pripremljen je i prateći program koji počinje dva dana ranije.

Tako će večeras od 18 sati u glavnom holu Doma omladine Beograda biti otvorena izložba fotografija “Džez u Srbiji 1929-1944”, iz muzeja Mihaila Blama. Osim toga, večeras će sa početkom u 20 sati biti održan flamenko džez koncert u velikoj sali Doma omladine Beograda.

Sutra će biti održan koncert sećanja na Milivoja Miću Markovića, dugogodišnjeg umetničkog direktora Beogradskog džez festivala, koji je letos preminuo.

Ovogodišnji Beogradski džez festival će 26. oktobra, u 19.30 sati, u velikoj sali Doma omladine Beograda, otvoriti niška grupa EYOT, a u ime te grupe na konferenciji se obratio Dejan Ilijić.

- Beogradski džez festival predstavlja jednu od najznačajnih kulturnih manifestacija u zemlji i nama je velika čast i zadovoljstvo da sviramo na otvaranju 33. festivala - rekao je Ilijić.

Programski menadžer Beogradskog džez festivala Dragan Ambrozić je naveo da će ove godine na tom festivalu publika moći da vidi presek najboljih u svetskom džezu, neke od najaktuelnijih umetnika iz Amerike, Evrope i Azije u poslednje dve godine, uz nekoliko domaćih sastava.

Osnivač i pokrovitelj Beogradskog džez festivala je Grad Beograd, koji je od 2007. godine uvrstio ovaj festival u manifestacije od posebnog značaja.

#Beograd

#Festival

#Goran Vesić

'