AKTUELNO

Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju Tomindan, praznik posvećen Svetom Tomi, jednom od dvanaest apostola Isusa Hrista.

Sveti Toma je poznat i kao Neverni Toma, jer je smatrao da nije moguće da je Isus vaskrsao. Prema Novom zavetu, kada se Hrist pojavio pred njim i ponudio mu da opipa rane, Toma je uzviknuo reči po kojima je upamćen: ”Gospod moj, i Bog moj!” Zbog toga se danas u narodu onaj ko odbija da poveruje u nešto zove ”neverni Toma”.

Veruje se da je on bio jedini od svih apostola koji je propovedao izvan granica tadašnjeg Rimskog carstva. Širio je hrišćanstvo najpre u Palestini, potom u Persiji, a stigao je i do daleke Indije, gde je navodno umro mučeničkom smrću.

Foto: Beta

Tomindan mnoge porodice u Srbiji obeležavaju kao krsnu slavu, a kako je prema narodnom verovanju Toma važio za vrednog i radnog, on se smatra zaštitnikom raznih zanatlija - drvodelja, bačvara, stolara, bunardžija i zidara.

Prema legendi je Sveti Toma bio jedini apostol koji je zakasnio na sahranu Presvete Bogorodice. Zbog toga je tražio je da se grob otvori, ali u njemu nije bilo tela, jer je Bogorodica vaskrsla. Tako je Sveti Toma svojom nevericom utvrdio veru u vaskrsenje Isusa Hrista, a kašnjenjem je otkrio čudesno proslavljenje Majke Božije.

Običaji i verovanja na Tomindan

Srbi veruju da na Tomindan ne treba nikuda putovati, pa postoji i izreka "Sveti Toma, sedi doma". Zbog toga razmislite još jednom ako ste planirali danas negde da putujete!

Foto: Srpska pravoslavna crkva

U nekim krajevima Srbije veruje se da ovaj svetitelj štiti domaćinstvo od vukova. Srbi veruju i da je Sveti Toma od oblaka oduzeo pečat zahvaljujući kojem narodu donosi kišu kao blagodet, a ne oluje koje uništavaju sve pred sobom. Srbi veruju i da bi Sveti Toma, kad bi se naljutio, zemaljskom svetu mogao da donese i drugi potom, ali u tome ga koči Presveta Marija, koja ga nadgleda.

#Kalendar

#Praznik

#Svetac

'