AKTUELNO

Dragan Džajić, treća Zvezdina zvezda, živa legenda i po mnogima najbolji jugoslovenski fudbaler u istoriji, ove godine proslavlja šestu deceniju od dolaska u Crvenu zvezdu kojoj je posvetio skoro ceo život.

Prvu titulu u crveno-belom dresu osvojio je u narednoj sezoni 1964. godine, a ostaće upamćen i kao predvodnik generacije koja je prva u istoriji zabeležila het-trik u tadašnjoj ligi bivše Jugoslavije (1968, 1969, 1970). Petim naslovom prvaka okitio se 1973, a uz to je i četiri puta podizao pehar namenjen osvajaču nacionalnog kupa. Nakon odlaska iz natrofejnijeg srpskog kluba svojevremeno najbolje levo krilo sveta, u svoju biografiju upisalo je i dve godine inostrane karijere. U francuskoj Bastiji proveo je 1975. i narednu godinu za koju je odigrao 80 mečeva.

Biografija

Rođen je na Ubu 30. maja 1946. godine i najtrofejnija je ličnost u istoriji Zvezde. Kao igrač, direktor i predsednik osvojio je 31 zvaničan trofej – 16 šampionskih titula, 12 kupova, Kup šampiona, Interkontinentalni kup i Srednjoevropski kup. U Crvenu zvezdu došao je kao petnaestogodišnjak, nakon maestralno odigranog juniorskog turnira u Valjevu gde su ga zapazili "lovci na talente" najvećih klubova. Po prelasku u Beograd, Džajiću je trebalo samo šest meseci da zasluži poziv u seniorski tim, a kao važan istorijski podatak ostaće činjenica da je tadašnji trener Miša Pavić "velemajstoru" ukazao šansu 8. juna 1963. godine u utakmici sa podgoričkom Budućnošću, čineći ga tada najmlađim debitantom u istoriji kluba – 17 godina i devet dana. Vitak, dugog koraka, elegantan u svakom pokretu, neshvatljivo hitar sa filigranskom tehnikom driblinga i udarca, Džajić je, iako izrazito levonog, bio kompletan igrač najvećeg svetskog kova. Znao je majstorski da se u punom trku pred protivnikom zanjiše, da ga uhvati bespomoćnog na krivoj nozi i da pojuri ka golu. U tim momentima gol ili asistencija bili su gotovo neminovni.

Nacionalni dres Jugoslavije oblačio je 85 puta, a postigao je i 23 gola. Do 11. oktobra 1972. je držao rekord po broju utakmica za “plave” sve do oktobra 2004. godine. Debitovao je 17. juna 1964. protiv Rumunije, a oprostio se od nacionalne selekcije 16. septembra 1979. na meču sa Argentinom. Igrao je na Evropskim prvenstvima 1968. u Italiji, gde je bio najzaslužniji za osvojenu vicešampionsku titulu i u Jugoslaviji 1976. godine. Bio je učesnik Mundijala 1974. u Nemačkoj. Četiri puta je igrao za selekciju Evrope (Lisabon 1970, Moskva 1972, Hamburg i Bazel 1973.) i dva puta za tim sveta (Rio 1968. i Pariz 1969.).

Foto: Instagram/printscreen

Od decembra 2014. godine, odlukom Skupštine Crvene zvezde, Džajić je izabran za počasnog predsednika kluba. Njegovo znanje, iskustvo, smirenost i lucidnost pomogli su klupskom rukovodstvu da vrati klub ne samo na pijedastal u Srbiji, već i na evropsku mapu.

U ime slavnog fudbalera, i žive legende, večeras je premijerno odigrana predstava "60 godina Dragana Džajića u Crvenoj Zvezdi - marka za ceo svet".

Na premijeri se okupio veliki broj poznatih ličnosti, kako iz sveta politike, tako i brojnih sportista i velikih imena srpske scene.

Zoran Đorđević i Svetozar Mijailović

Foto: E-Stock/Časlav Vukojičić

Goran Vesić

Foto: E-Stock/Časlav Vukojičić

Branka Džajić

Foto: E-Stock/Časlav Vukojičić

Marko Marin

Foto: E-Stock/Časlav Vukojičić

Zvezdan Terzić

Foto: E-Stock/Časlav Vukojičić

Vujadin Savić i Mirka Vasiljević

Foto: E-Stock/Časlav Vukojičić

Aleksandar Antić

Foto: E-Stock/Časlav Vukojičić

Na događaju su, pored Džajićeve supruge Branke, prisustvovale i njegove ćerke Dragana i Sanja, koje su na premijeru došle sa porodicama. One su, kako je Džajić u nekoliko navrata isticao, uvek bile njegova najveća podrška.

Foto: Instagram/printscreen

Među zvanicama, bio je i Milan Nikolić, urednik magazina ''Bazar Politika''.

Foto: Instagram.com

Autor: