AKTUELNO

Vlasnik automobila u kojem je umrla princeza Dajana, Žan-Fransoa Musa (63), zahteva od vlasti da mu vrate automobil koji mu zakonito pripada. Međutim, od vlasti nije uspeo da sazna ni gde se nalazi, a kamoli da ga dobije nazad.

Žan-Fransoa Musa, koji je vodio firmu za iznajmljivanje limuzina "Etoile Limousines", kaže da mu nije čak ni rečeno gde se sada čuva uništeni Mercedes-Benz S280. Automobil je bio u središtu teorije zavere od 31. avgusta 1997, kada je preminula princeza Dajana. Stručnjaci veruju da bi olupina mogla biti vredna i do 10 miliona funti.

- Nemam pojma gde je auto. Sve što znam je da je zakonski moj i očito ga želim nazad. Trebalo je da bude vraćen do sada, ali to se nije pokazalo mogućim. Uvek sam ga potpuno posedovao. Nije bilo podložno nikakvom finansiranju - rekao je Musa uoči 25. godišnjice Dajanine smrti.

Foto: Tanjug AP/Giovanni Deffidenti

Musa je rekao da želi da automobil bude izložen u američkom muzeju u čast Dajane, ali članovi kraljevske porodice uvek su govorili kako bi radije da se auto ukloni.

Godine 2017. držan je u transportnom kontejneru u policijskoj stanici na periferiji Pariza.

- Ovde se čuvao, ali je premešten pre nekoliko godina. Ne znam gde je. Moraćete da pitate gradonačelnika Pariza – rekao je za Mirror jedan radnik.

Nesreća navodno nije zavera protiv Dajane

Francuska sudska istraga koja je trajala 18 meseci otkrila je da je nesreću u kojoj su poginuli Dajana (36), Dodi Fajed (42) i vozač Henri Pol (41) izazvao Pol, koji je bio pijan i na antidepresivima, izgubivši kontrolu dok je brzo vozio.


Istraga iz 2008. u Londonu rekla je da su Dajana i Dodi bili žrtve ubistva uzrokovanog Polovim krajnje nemarnim ponašanjem. Time su okončane tvrdnje Dodijevog oca milijardera, Mohameda Al-Fajeda, da je nesreća bila zavera koju je orkestrirao MI6 po nalogu kraljevske porodice.

Foto: Tanjug AP/John Redman

- Nije bilo zavere. Ovo je bila rutinska saobraćajna nesreća – od kakve svi strahujemo. Sve je to jako tužno – rekao je Musa, koji će ovu godišnjicu ipak provesti van Pariza.

Prošle godine umro Polov otac u 90. godini. Rečeno je da je ostao uveren da je neko dirao automobil i da je njegov sin umro u zaveri da ubije Dajanu.

Autor: