AKTUELNO

U brazilskoj prašumi Amazon umro je poslednji pripadnik plemena koje je istrebljeno, a imao je epitet "najusamljeniji čovek na svetu" nakon što je živeo u izolaciji 26 godina.

Njegovo telo pronašla je prošlog utorka agencija koja radi na zaštiti prava domorodaca i izolovanih grupa Funai, kako leži u visećoj mreži.

Oni su saopštili da je on preminuo prirodnom smrću, ali ce ipak biti urađena obdukcija.

"Osamdesetih godina prošlog veka, neuredna kolonizacija, osnivanje farmi i ilegalna seča u regiji Rondonije doveli su do brojnih napada na izolovane autohtone narode koji su tamo živeli do tada. Posle poslednjeg napada na starosedeoce krajem 1995. godine, grupa koja je već bila mala, i verovalo se da se radilo o svega šest ljudi, svedena je na jednu osobu, a krivci nikada nisu kažnjeni", rečeno je iz organizacije Funai.

Muškarac je potom izbegavao svaki kontakt sa spoljnim svetom iako su vlasti tajno kontrolisale njegovo kretanje, i povremeno mu ostavljale zalihe hrane. Njega su takođe zvali i "čovek iz rupe" zbog toga što je pravio duboke rupe za hvatanje životinja i skrivanje u njima, a živeo je duboko u Amazonu u državi Rondonija.

Nijedan autsajder nije znao ime ovog čoveka, pa čak ni mnogo o njegovom plemenu, a njegovom smrću genocid nad njegovim narodom je završen. Jer ovo je zaista bio genocid, namerno brisanje celog naroda od strane stočara gladnih zemlje i bogatstva", rekla je direktorka "Survival International", Fiona Votson.

U retkim trenucima kada su državni službenici pokušavali da sa njim uskostave kontakt on je bežao u svoju kolibu i odbijao da izgovori reč, a jednom je ispalio strelu čoveka i pogodio ga u pluća. Od tada više nije bilo pokušaja da se stupi u kontakt sa njim, a on je ostatak života proveo sam u šumi, gde je kopao zamke za hvatanje divljih životinja, lovio bambusovim strelama, sakupljao voće i divlji med i sadio male bašte.

Nakon incidenta kada je pobijeno celo njegovo pleme, 1987. godine politika Vlade Brazila postala je da izbegava prisiljavanje na kontakt sa izolovanim plemenskim stanovništvom, uz dodatak da se mogu napraviti izuzeci ako se pleme suoči sa neposrednom opasnošću, kada se čini da je mirni kontakt jedini način da se osigura njegov opstanak. Autohtoni rezervat poznat kao Tanara osnovan je poslednje decenije 20. veka bio je deo projekta da se zaštiti teritorija na kojoj je živeo ovaj najusamljeniji čovek.

Smatra se da su mnoga plemena odlučila da izbegnu kontakt na osnovu prethodnih susreta koji su doveli do uništenja njihovih šumskih domova. Stručnjaci kažu da je poznato da plemena ispaljuju strele na autsajdere ili avione ili se jednostavno povlače dublje u prašumu. Organizacija Funai, tvrdi da u brazilskoj Amazoniji postoji 113 plemena s akojima nije ostvaren nijedan kontakt još uvek. Podsetimo, prašuma Amazon prostire se na više od dva miliona kvadratnih kilometara sa ogromnim površinama koje se još uvek smatraju neistraženim.