AKTUELNO

Način na koji se formiraju naši snovi ostala je misterija u naučnim krugovima. Danas znamo da naš mozak konstruiše snove iz naših sećanja koja su prisutna u svakodnevnom životu i od dubokih podsvesnih materijala.

Znači, nedavna sećanja kombinuju se s informacijama koja smo sačuvali poslednjih godina - sećanjima, traumama, emocijama i osećajima - i stvaraju se tajanstveni, ponekad apsurdni snovi.

Naš um noću putuje na određena mesta ili odabira određene uspomene, boje, glasove, prizore ili ljude. I dok se neki ljudi često prisete svojih snova, drugi imaju problema s time.

8 razloga zašto se ne sećate svojih snova:

1. STRES

Istraživanja su pokazala da stres, ne samo da narušava i skraćuje REM fazu spavanja, nego povećava broj buđenja tokom noći. I jedno i drugo mogu vam otežati pamćenje onoga što ste sanjali.

2. ISHRANA

Važno je izbegavati hranu koja remeti san - teška i bogata hrana, masni i prženi obroci, začinjena jela, citrusno voće, gazirana pića...

3. TRAUMA

Trauma je slična stresu, ali mnogo intenzivnija. To zna lako da dovede do nesanice, ali i potpunog suzbijanja prisećanja snova u nastojanju da se što pre zaborave bolne noćne more.

4. STIMULANSI

Preporuka je pre spavanja izbegavati kofein, nikotin, alkohol i marihuanu, jer sve to remeti san. Iako se čini da, recimo, alkohol doprinosu bržem ulasku u san, on zapravo remeti spavanje u drugoj polovini noći kada dolazi do varenja tog alkohola.

5. ODREĐENI LEKOVI

Prema rečima stručnjaka za spavanje i profesora NYU-a Žirardina Žan-Luja, "određeni lekovi mogu uticati na REM ciklus spavanja ili da podstaknu noćne more".

6. POREMEĆAJI SPAVANJA

Sve od nesanice pa do apneje u snu i narkolepsije može negativno uticati na REM ciklus spavanja.

7. PREBRZO BUĐENJE

Prema psihologu i stručnjaku za snove Rubinu Nejmanu, prebrzo buđenje možda vas tera da zaboravite snove. Kaže da je razdoblje neke vrste ošamućenosti "izvanredno hibridno stanje u kojem se budite iz sna, odlično za prisećanje onoga što ste sanjali".

8. NE OBRAĆANJE PAŽNJE

Autor i stručnjak za lucidno sanjanje Robert Vagoner spomenuo je jednom prilikom da neke ljude jednostavno više zanima što su sanjali nego druge. A, ako vas nešto ne zanima, tome nećete pridavati pažnju, prenosi mindbodygreen.com.

Autor: