AKTUELNO

Tehnika disanja po nazivu 4-7-8 je savršena pomoć kod problema sa spavanjem.

Prema stručnjacima, jednostavna tehnika disanja za koju je potrebno nešto više od jednog minuta mogla bi da vam pomogne da brže zaspite i, samim tim, bolje se odmorite. Tehniku disanja, poznatu pod nazivom 4-7-8, razvio je dr Endrju Vajl, obučeni lekar i osnivač Arizonskog centra za integrativnu medicinu.

Zasniva na vežbama disanja koje se koriste u jogi za upravljanje stresom i anksioznošću. Kako se ispostavilo, ova tehnika je veoma korisna i za osobe koji imaju problema sa spavanjem.

Šta je tehnika disanja 4-7-8?

"Tehnika disanja 4-7-8 koju podučavam je najmoćniji metod opuštanja koji sam otkrio"“, rekao je Vajl u videu u kom je demonstrirao tehniku. "Vrlo je jednostavno, ne zahteva nikakvu opremu, oduzima veoma malo vremena, ne košta ništa."

Evo kako se pravilno praktikuje ova tehnika:

Korak 1 - Udahnite nečujno kroz nos dok brojite do četiri.

Korak 2 - Zadržite dah dok brojite do sedam.

Korak 3 - Izduvajte vazduh kroz usta glasno i snažno brojeći do osam.

Korak 4 - Ponovite ovaj proces još četiri puta.

Brzina kojom sve ovo radite nije posebno važna. Ono što jeste važno je da održavate ove razmake, pridržavate se pravila 4-7-8 dok brojite. Dr Vejl kaže da ovu tehniku treba primenjivati najmanje dva puta dnevno, kako biste dobili najbolje rezultate.

"Možete to da radite češće od dva puta dnevno, ali nikada više od četiri ciklusa disanja u isto vreme", rekao je i dodao da budete stpljivi, jer je ponekad potrebno da prođe par nedelja da bi se telo oslobodilo stresa i lako utonulo u san.

Pogledajte kako dr Vejl demonstrira ovu tehniku...

Tehnika pomaže da se smanji broj otkucaja srca, snizi krvni pritisak, poboljša varenje, poboljša cirkulacija i na taj način se olakša spavanje.