AKTUELNO

Na današnji dan rođen je srpski fizičar i pronalazač Mihailo Pupin.

1806 - Pruska je prekinula neutralnu politiku prema Napoleonu i objavila rat Francuskoj, u kojem je poražena uz teške teritorijalne gubitke. Mirom u Tilzitu 1807. izgubila je celo područje izmedju Rajne i Labe i veći deo zemalja stečenih deobom Poljske.

1854 - Rođen je srpski fizičar i pronalazač Mihailo Pupin, profesor matematike i fizike (1901) na Kolumbija univerzitetu. Njegov najznačajniji pronalazak, samoindukcioni kalemovi ("Pupinovi kalemovi") (1890), omogućio je telefonski i telegrafski prenos na velike daljine pomoću kabla. Za autobiografsku knjigu "Od iseljenika do pronalazača" dobio je 1924. Pulicerovu nagradu.

Foto: Wikipedia

1892 - Rođen je Ivo Andrić, čije je delo donelo međunarodni ugled i priznanje jugoslovenskoj književnosti. Prvi je i do sada jedini jugoslovenski književnik dobitnik Nobelove nagrade za književnost (1961) ("Ex ponto", "Znakovi", "Na Drini ćuprija", "Travnička hronika", "Gospođica", "Prokleta avlija").

1934 - U Marseju je ubijen jugoslovenski kralj Aleksandar I Karađorđević. Atentat u kojem je poginuo i francuski ministarinostranih poslova Žan Luj Bartu, organizovali su lideri hrvatskog ustaškog pokreta i makedonskih nacionalista, a izvršio ga je Vlada Černozemski.

Foto: Wikipedia

1967 - U Boliviji je ubijen argentinski revolucionar Ernesto "Če" Gevara, simbol revolucije u Južnoj Americi. Kao beskompromisni borac za pravdu stekao je veliku popularnost širom sveta, posebno medju mladima. Učesnik Kubanske revolucije, ministar u Kastrovoj vladi (Castro) (1961-65), postao je u novembru 1966. lider gerilaca u Boliviji, u oktobru 1967. je zarobljen, a potom ubijen.

Foto: Wikipedia

1992 - U pokušaju da spreči dalje razbuktavanje rata u Bosni i Hercegovini Savet bezbednosti UN usvojio je rezoluciju o zabrani vojnih letova u vazdušnom prostoru ove bivše jugoslovenske republike, a mirovnim snagama (UNPROFOR) naloženo je da nadgledaju kako se zabrana poštuje.

1993 - U sukobima Muslimana i Hrvata u Mostaru (Bosna i Hecegovina) srušen je Stari most, simbol grada, sagrađen u 16. veku za vreme turske vladavine. Most je bio pod zaštitom UNESKO-a.

2004 - U Avganistanu su održani prvi direktni predsednički izbori u istoriji te zemlje, na kojima je pobedio dotadašnji privremeni predsednik Hamid Karzai.

2012 - Izvršen pokušaj atentata na Malalu Jusufzai, pakistansku devojčicu i aktivistkinju, borca za pravo na školovanje ženske dece. Godine 2014. dobila je Nobelovu nagradu za mir.

2014 - Preminuo je glumac Boris Buzančić, poznat po oko 500 pozorišnih, 12 televizijskih i 70 filmskih uloga ( "Velo misto", "Obećana zemlja", "Operacija Barbarosa", "Veliki i mali"). Bio je prvi demokratski izabran gradonačelnik Zagreba (1990. - 1993.) i poslanik hrvatskog Sabora ; (1992. - 1995.).

#Datumi

#Istorija

#Vremeplov

'