AKTUELNO

Na današnji dan 1996. godine umrla je čuvena bugarska proročica Baba Vanga.

Baba Vanga ili Vangelija Dimitrova, devojačko Pandeva rođena je 1911. godine u Strumici, u Makedoniji.

Kod Baba Vange su po predviđanja dolazili ljudi sa čitavog Balkana, Evrope i iz mnogih delova sveta.

Posetili su je najveći svetski moćnici, ali i siromašni iz njenog sela. Pripisuju joj da je predvidela sudbine Hitlera, Putina, Gorbačova, Staljina, Lejdi Di, Džeki Kenedi, kao i najveće svetske tragedije.

Podsetimo, Vanga je predskazala i da će njen dar da nasledi slepa devojčica iz Francuske, kao i da će 2010. godine da počne uvod u Treći svetski rat – prvo u zemljama gde će narod međusobno da se ubija, pa će se konflikt kasnije proširiti na celi svet. Vanga je navodno predviđala da će do 2043. godine Evropom zavladati Islam.

Foto: Wikipedia.org/Пакко

Mnogi nisu verovali u njen "dar".

Često je bila viđana u društvu bugarskog vođe komunističe partije Todora Živkova, te se misli da je tim kanalom i na taj način dobijala informacije od tajnih službi.

Videla je i svoju smrt. "Stanje joj se jako pogoršalo," konstatovali su u ponoć 10. avgusta 1996. godine.

SLEPILO I POSETA SRBIJI

Na savet komšija poslali su 1926. godine slepu devojčicu Vangu u "Dom za slepe" u Zemunu, gde je provela dve godine. Bugarka je u Dom upisana pod srpskim imenom i prezimenom, kao Anđelija Tasić. Pre toga, lekari joj nisu mogli pomoći. Navodno, dve operacije u Skoplju i jedna u Beogradu nisu imale nikakvog efekta.

- Živeću onoliko koliko mi je suđeno da živim na ovom svetu - rekla je jednom Baba Vanga

Vangina dalja rođaka, koja je do poslednjeg trenutka bila kraj njenog uzglavlja, posvedočila je da je proročica u tom trenutku zatražila čašu vode, koru hleba i da je - temeljno okupaju! Tad je rekla:

"E, sad je sve u redu!"

Autor: