AKTUELNO

Kenedijevi su bili predmet velikog obožavanja.

Nijednu porodicu u istoriji nije pratilo toliko kontroverzi koliko Kenedijeve. Od krijumčarenja, antisemitskih do ljubavnih afera do smrti njenih članova.

Teoriju o tome da je porodica ukleta napisao je Edvard Klajn u knjizi "Prokletstvo Kenedijevih" jer se zaista postavlja pitanje zašto je uvek neko iz te porodice čim bi stigao do cilja morao da plati najvišu cenu.

KAKO JE NASTALA TEORIJA ZAVERE?

Prema prvoj teoriji kletvu je na oca bivšeg američkog predsednika Džozefa Kenedija, koji je navodno bio beskruplozan čovek, bacio jedan rabin. Druga kaže da prokletstvo seže i dalje u prošlost i pripisuju ga Tomasu Ficdžeraldu, pradedi Džona Ficdžeralda Kenedija sa majčine strane koji je "uznemirio duhove" u Irskoj. Oni koji ne veruju u kletve misle da je ona izmišljena da bi se stalno držala tenzija u porodici koja je dala jednog predsednika Amerike, dva kandidata za predsednika i tri senatora.

Džozef Kenedi i njegova supruga Rouz imali su devetoro dece od koji je čak četvoro tragično stradalo. Godinama pre nego što su ubijeni Džon i Robert, život je izgubio njihov najstariji sin Džozef Kenedi Junior, u koga je porodica polagala političke nade i verovala da će upravo on postati predsednik Amerike. Taj plan je, međutim, prekinut je 1944. njegovom smrću, kada je poginuo kao pilot u Drugom svetskom ratu u 29. godini. Porodica nikada nije dobila njegovo telo.

Četiri godine kasnije, takođe u avionskoj nesreći, poginula je sestra bivšeg američkog predsednika Ketlin. Stradala je u 29. godini pri padu aviona u Francuskoj, dok je putovala iz Pariza prema Azurnoj obali.

Druga sestra, Rozemari, godinama je patila od psihičkog poremećaja pa je na predlog lekara i uz pristanak oca 1941. u 24. godini podvrgnuta lobotomiji, koja ju je potpuno onesposobila. Preminula je 2005. nakon više od 40 godina vegetiranja u mentalnoj instituciji.

Sedam godina pre ubistva Džona Ficdžeralda Kenedija njegova supruga Džeki Kenedi rodila je mrtvu devojčicu, a njihov sin Patrik umro je 1963. dva dana nakon rođenja zbog problema sa plućima.

Život su tragično izgubili i sinovi Roberta Kenedija. Dejvid Kenedi, koji se nikada nije oporavio od smrti oca, umro je 1984. od predoziranja kokainom, dok je drugi Robertov sin Majkl poginuo 1987. na skijanju u Aspenu. Imao je tek 39 godina.

Vožnja avionom bila je kobna i za jedinog sina bivšeg predsednika 38-godišnjeg Džona F. Kenedija juniora. On je u 1999. iz okruga Eseks za Nju Džerzi vozio mali avion. S njim u avionu bile su njegova žena i njena sestra. Dok su leteli nad Atlantikom, bila je noć i magla, Kenedi je postao dezorjentisan i srušio je avion u more. Niko nije preživeo nesreću.

Poslednja smrt u porodica dogodila se 2012. kada je Robertova druga supruga Meri Ričardson Kenedi počinila samoubistvo vešanjem.

S. M.

#Kenedijevi

#Kletva

#Smrt

'