AKTUELNO

"Bog je na nebu, a na zemlji kum", važilo je nekad. Važi navodno i sada, ali više je sve postalo stvar pomodarstva. Čak i da nije, da nekog želimo da zovemo kumom, barem da nam bude potpisan tako na papiru, dodelićemo tu, ipak časnu, ulogu najbližem prijatelju. Ne sinu ili unuku tamo nekog čoveka što je šurovao sa našim dedom, pa su nekad davno u kamenje uklasali da će unedogled kumovati jedan drugome.

Međutim, ima onih zadrtih tradicionalista čija reč u kući mora da se poštuje i bude zadnja, pa je tako jedan Kragujevčanin na Reditu olakšao dušu iskucavši svoje iskustvo kumovanja momku kojeg nikada za života upoznao nije, ali mu je otac predočio da mora da se prihvati te "funkcije" jer je u pitanju, ipak, staro kumstvo, a to mora da se poštuje. Nije mu bilo pravo, nije mu bilo lako, nije mu bilo ni finansijski izdrživo, ali morao je da se povinuje očevoj zapovesti.

"Kontam da ćete da me ishejtujete, ali baš baš ne volim svadbe, krštenja i te b*lja događaje. Bio sam kum čoveku koga u životu nisam video i morao sam da budem kum jer je staro kumstvo i otac mi je elitni manipulator koji mi je rekao da moram da budem kum. Od 7 ujutru smo bili na nogama i sve uradili od običaja i tih stvari", započeo je svoju priču muškarac iz Kragujevca i nastavio:

"Bukvalno sam stavio 200 e u kovertu, a te pare su mi mnogo trebale za registrovanje auta, bukvalno me nijedan jedini put nisu pozvali kad su bili u Kragujevcu i mrzim te tupave starinske običaje gde moram da provedem vreme sa ljudima koji me ne znaju, ne vole, ne žele da me upoznaju, nego me pitaju kad ću da se ženim ili tako nešto glupo".

Zamolio je starije ljude koji se vode sličnim načelima kao i njegov otac da porazmisle kako je njihovoj deci kada požele da im nametnu svoju volju koja nema realne osnove u vremenu u kojem trenutno žive.

"Nisam imao energije i baš ne volim "veselja", tako da sam samo sedeo, pušio cigare i pio kafu, izvinjavao se devojci što je morala da ide sa mnom, jer bukvalno nikog ne znam i ni sa kim mi se ne druži i upoznaje jer je kum isto asocijalan i neprijatan", napisao je.

"Kapiram matorce koji romantizuju sve to, ali sam baš bio pogrešan lik za to dešavanje. Svi iz sela su me gledali kao debila jer sam se ponašao autistično jer samo sedim, ne pevam, ne pijem i ne teram kolo ili tako nešto, ali ono, jedina stvar koju bih voleo da ljudi izvuku iz svega ovoga je da je ponekad potrebno reći "ne" i da se obrazloži zašto je to sasvim okej, jer kontam da bi i toj porodici značilo da imaju boljeg kuma od mene", završio je svoju objavu.

Potom su usledili brojni komentari.

"Šta da ti kažem. I ja sam protiv starog kumstva. Bukvalno ne znam kako mi se kum zove, niti smo u kontaktu", "Ljubi brat, ako voliš da popiješ po neku, onda si na konju, probaj, socijalizuj se, budi veseo koliko možeš i malo teraj segu sa narodom, čisto taj jedan dan", "Budi tu da dižeš atmosferu kad posustane i naručuješ pesme", bili su samo neki od komentara saosećanja sa nesrećnim kumom, ali ko nije doživeo - ne može verovatno ni da razume.

Autor: