AKTUELNO

Glumica i pevačica Merilin Monro, rođena Norma Džen Bejker, pronađena je mrtva u svojoj kući u Los Anđelesu 5. avgusta 1962. godine, a kao uzrok smrti policija je navela da predroziranje barbituratom, istom supstancom koja je odnela Džudi Garland i Džimija Hendriksa.

Glavna lepotica Holivuda rođena je 1. juna 1926. godine u Los Anđelesu. Njena majka je radila kao montažer u studijima Columbia i RKO. Poznato je da je žena bolovala od psihičkog poremećaja. Merilin je bila vanbračno dete, te nikada nije videla oca.Merilin je pronađena gola na krevetu sa svilenim čaršavima, s rukom zgrčenom na telefonu. Čak i posle toliko vremena idalje ne znamo pravu istinu. Iako je autopsija pokazala da je najčuvenija plavuša umrla od trovanja barbituratima, po navodima forenzičara Sirila Vehta, ova smrt predstavlja jednu od većih misterija.

Naime, testovi za obdukciju nikada nisu završeni a teorija da je ubijena zbog veze sa porodicom Kenedi čini se ubedljivijom od bilo koje. Teoriju o tome potpomogla je i njena služavka za koju je biograf Entoni Samers tvrdio da je u toku razgovora sa njim savila glavu i rekla "Oh Bože, zašto ja ovo moram da zataškavam?”. Na njegovo pitanje šta da zataškava, ona je odgovorila da je Bobi Kenedi bio tu 4. avgusta i da je naravno postojala afera sa pomenutim bratom Dzona F. Kenedija.

Njena smrt ostala je misterija i dan danas, a ovo su samo od nekih detalja koji su isplivali nakon smrti.

1. DANI UOČI NJENE SMRTI

Glumica koja se do 36 godine tri puta razvela bila je zabrinuta za to kako će njeno starenje delovati javnosti.

Ali nije sve bilo tako crno. Merilin se radovala da se vrati na set filma "Nešto se mora dati" (Something's Got To Give). Sa snimanja je ranije otpuštena jer je stalno kasnila i žalila se na bolešljivost. Zbog njene smrti film nikada nije dovršen.

- Osećam da se Merilin radovala sutrašnjici - rekla je njena kućna pomoćnica Junis Murej.

I nije bila jedina po kojoj se samoubistvo nije uklapalo u Merilino raspoloženje tih dana.

- Rekla mi je: "Ovo su moji šampanjac dani" - posvedočio je fotograf Džordž Baris, prijatelj koji ju se slikao tog leta 1962. godine.

2. U STOMAKU JOJ NISU PRONAĐENE TABLETE

Merilin Monro je umrla od predoziranja nembutalom, ali u njenom stomaku nisu pronađene tablete.

Prema izvještaju istražitelja, Merilin Monro je uzela 40 tableta Nembutala, ali nijedna tableta nije pronađena u njenom želucu.Medicinski istražitelj Tomas Noguči kasnije je objasnio da je nedostatak pilula rezultat Merlinine ranije zloupotrebe droga. Pilule u njenom želucu brže su se varile nego da ih je uzimao neko ko nije zavisnik.

Međutim, ova činjenica je postala izvor teorija zavere koje su zagovarale da glumica nije umrla od predoziranja, već da su je ubili CIA, FBI ili kućna pomoćnica.

3. OBDUKCIJA NIJE ZAVRŠENA JER SU JOJ ORGANI UNIŠTENI

Doktore Noguči izvršio obdukciju, ali nije dao potpunu sliku. Prema njegovim izjavama, telo glumice je primio u mrtvačnici, a uzorci njenog želuca i creva su uništeni. To je uticalo na toksikološku analizu, što ga je dovelo do uverenja da je ona možda ubijena.

Takođe je otkrio da su drugi organi poslani u toksikološku laboratoriju, ali nikada nije urađena nikakva analiza. Jedini delovi njenog tela koji su detaljno analizirani bili su uzorci krvi i jetre.

4. POSTELJINA JE OPRANA NOĆ UOČI NJENE SMRTI

Inspektor Džek Klemons, koji je prvi stigao na mesto smrti, napisao je da je domaćica uključila mašinu za veš kada je stigao. Osim toga, primietio je da se ona ponašala čudno i izbegavala je odgovarati na pitanja.

Teoretičari zavere takođe smatraju da je ponašanje domaćice u noći Merlinine smrti dokaz da se tamo događalo nešto neprimereno i sumnjivo, a možda je znala više nego što je rekla.

Autor: