AKTUELNO

Kako je najavljeno pre vikenda očekivalo se da će ostaci velike i nedavno lansirane kineske rakete vratiti na Zemlju nekontrolisanim ponovnim ulaskom

Delovi kineske rakete CZ5B, su snimljeni kako ulaze u Zemljinu orbitu na nebu iznad Malezije. Kako je najavljeno pre vikenda očekivalo se da će ostaci velike i nedavno lansirane kineske rakete vratiti na Zemlju nekontrolisanim ponovnim ulaskom.

Prozor za ponovni ulazak svemirskog otpada se suzio i više nije moguće da ostaci padnu u atmosferu iznad Sjedinjenih Država, prenosi Dejlimejl.

Kao potencijalni prostor za pad se spominjala i Južna Amerika i jugoistočna Azija, uključujući i delove same Kine. Međutim, većina potencijalne zone ponovnog ulaska je iznad otvorenog okeana.

Budući da se raketa juri oko Zemljine orbite svakih 90 minuta, nemoguće je predvideti tačnu tačku na kojoj će pasti sa neba.

Svemirsko smeće koje pada je 23-tonski buster stepen rakete Long March 5B-I3 – najmoćnije kineske – koja je lansirana 24. jula da bi isporučila modul Ventian kineskoj svemirskoj stanici Tiangong.Grupa predviđa da će raketna faza izaći iz orbite između 12.24 i 14.24 sati u subotu, što je dovoljno veliki prozor da krhotine obiđu Zemlju otprilike 1,3 puta

Zapadna hemisfera će biti na dnevnom svetlu tokom tog prozora za ponovni ulazak, što znači da je malo verovatno da ćete uočiti krhotine koje padaju. Ali pojačivač bi mogao pasti u mrak duž staze koja prelazi Indoneziju i Filipine.

Kako se svemirski otpad sve više približava Zemlji, predviđanja kada će udariti postaju sve tačnija.

- Opšte pravilo je da će 20 do 40 odsto mase velikog objekta stići do tla, iako to zavisi od dizajna objekta - rekli su iz Aerospace Corporation.

Američka svemirska komanda nastavlja da prati pad kineske rakete na Zemlju, a tačna tačka ulaska u atmosferu biće poznata samo nekoliko sati pre nego što se to dogodi.