AKTUELNO

Ono što smo svi slutili, sada je i zvanično potvrđeno: takmičenje za Pesmu Evrovizije biće organizovano u Ujedinjenom kraljevstvu "u ime ovogodišnjih pobednika Ukrajine".

BBC će preuzeti dužnost domaćina takmičenja koje će se održati u Ujedinjenom kraljevstvu 2023, a nadmetanje za grad domaćin je u toku.

Ukrajina, kao zemlja pobednica 2022. godine, automatski će se kvalifikovati u veliko finale predstojećeg takmičenja zajedno sa takozvanih „velikih 5“ (zemlje koje finansijski najviše doprinose takmičenju: Francuska, Nemačka, Italija, Španija i Velika Britanija).

Martin Osterdal, izvršni supervizor Pesme Evrovizije, je ovim povodom poručio:

- Izuzetno smo zahvalni što je BBC prihvatio da organizuje takmičenje za Pesmu Evrovizije u Velikoj Britaniji 2023.

Inače, BBC je u četiri puta već preuzeo dužnost domaćina za druge zemlje pobednice.

- Nastavljajući ovu tradiciju solidarnosti, znamo da će takmičenje sledeće godine pokazati kreativnost i veštinu jednog od najiskusnijih javnih emitera u Evropi, dok će ovogodišnji pobednici, Ukrajina, biti proslavljeni i predstavljeni tokom celog muzičkog događaja.

UBIŠE SE OD ŽALOSTI

Tim Dejvi, generalni direktor BBC, je rekao:

- Za veliko je žaljenje što naše kolege i prijatelji u Ukrajini nisu u mogućnosti da budu domaćini Pesme Evrovizije 2023. Biti zamoljen za domaćina najvećeg i najsloženijeg muzičkog takmičenja na svetu je velika privilegija.

BBC je, oceno je, posvećen tome da „ovaj događaj učini pravim odrazom ukrajinske kulture uporedo sa predstavljanjem raznolikosti britanske muzike i kreativnosti.“

Sada če BBC započeti proces pronalaženja grada domaćina koji će sa ovom kućom biti partner u organizaciji „jednog od najuzbudljivijih događaja zbog koga će mnogi pohrliti u UK 2023.“

NEMAJU IZBORA

Nikoli Černotickom, predsedniku upravnog odbora UA: PBC, nije preostalo ništa drugo nego da kaže:

- Pesma Evrovizije 2023. neće biti u Ukrajini, već u znak podrške Ukrajini. Zahvalni smo našim BBC partnerima što su pokazali solidarnost sa nama. Uveren sam da ćemo zajedno moći da dodamo ukrajinski duh ovom događaju i još jednom ujedinimo celu Evropu oko naših zajedničkih vrednosti mira, podrške, slavljenja različitosti i talenata.

BBC je, inače, organizovao Pesmu Evrovizije više puta od bilo kog drugog emitera - u osam navrata do sada.

Autor: