AKTUELNO

Kejtlin Dauti, javnosti možda poznatija kao "Ask a Mortician", stekla je veliku popularnost zahvaljujući Jutjub kanalu na kom govori o prilično jezivim temama, ali koje su njoj deo svakodnevnice. Kejtlin je pogrebnica, pa tako često priča i o smrti, zbog čega je konačno odlučila da odgovori na pitanje "koji je najgori način umiranja".

Iako mnogima prvo padnu na pamet oštri predmeti ili sličnu vrstu mučenja, pogrebnica ističe da je reč o metodi za koju je sigurna da mnogi nikad nisu ni čuli. Kako je istakla, sve "teške smrti" imaju slične karakteristike u različitim kulturama, a uglavnom se tu ubrajaju tragične i neočekivane smrti poput samoubistva, ubistva ili užasne nesreće. Objasnila je i zašto.

- Za preživele je najgora stvar da telo nikada ne bude pronađeno, a sahrana i rituali žalosti ne mogu da se izvrše - rekla je i otkrila koji je najgori način umiranja.

Reč je o drevnoj metodi koja se zvala "skafizam", odnosno, drevnoj persijskoj metodi fatalnog mučenja. Dauti se nije ustezala u detaljnom objašnjavanju.

- Prvo vam telo skinu golo i stave između dva izdubljena balvana sa glavom i udovima koji vire. Onda te polivaju medom i teraju da jedeš med koji privlači insekte. Ostavili bi žrtvu u ustajalom jezercu da je polako jedu, ali se vraćaju svaki dan kako bi na silu dali još mleka i meda. To se radi kako žrtva ne bi odmah umrla, već kako bi na kraju podlegla izloženosti, dehidrataciji, šoku i delirijumu - rekla je pogrebnica.

- Veruje se da je skafizam nastao oko 500. godine pre nove ere i bio je poznat kao 'čamci' ili 'brodovi', jer su žrtve stavljane u dva izdubljena čamca pre nego što su njihove patnje i počele", rekla je ona.

Metoda je ponekad trajala i po nekoliko dana. Ako bi žrtva preživela prvi dan kada ga insekti jedu živog, vraćali bi ih na obalu, samo kako bi ih još mučili sledeći dan.